COP AL PROCÉS DE PAU
Crònica 21/09/2011

Assassinat el negociador del govern afganès amb els talibans

L'expresident de l'Afganistan, Burhanuddin Rabbani, va ser assassinat ahir a casa seva a Kabul. El president afganès, Hamid Karzai, va condemnar l'acció i va tornar precipitadament de Nova York.

Ethel Bonet
3 min
Cordó policial al voltant de la casa de l'expresident Rabbani després de l'explosió que va acabar amb la seva vida.

IslamabadL'assassinat ahir a Kabul de l'expresident de l'Afganistan, Burhanuddin Rabbani, tanca la porta a les negociacions del govern de Hamid Karzai amb els talibans. Rabbani encapçalava l'Alt Consell de la Pau, òrgan encarregat de negociar amb els grups insurgents per buscar una sortida a la guerra en aquest país. Però ahir dos suïcides es van emportar la vida de l'expresident afganès i la de quatre persones més i van esborrar d'un cop els avenços aconseguits per portar l'estabilitat i la pau a l'Afganistan.

Els atacants van aconseguir esquivar els controls de seguretat del seu habitatge, al cèntric barri de Wazir Akbar Khan, i van agafar per sorpresa Rabbani. L'atac estava perfectament coordinat, ja que l'expresident esperava la visita de dos membres talibans per dialogar sobre el procés de reconciliació. Un d'ells era Rahmatullah Wahidiar, un exministre del govern talibà, que va acompanyar fins a la residència de l'expresident afganès l'atacant suïcida. No se sap què li va passar a Wahidiar.

El suïcida, carregat amb una armilla explosiva oculta sota la roba, va abraçar Rabbani i es va fer esclatar, acabant amb la seva vida i la de Rabbani, de 71 anys. L'expresident mai es va apartar de la vida política i en les eleccions generals del 2005 va aconseguir un escó al Parlament afganès. Des de l'octubre de l'any passat, Rabbani va ser nomenat el màxim representant de l'òrgan negociador. En l'explosió també va resultar ferit de gravetat el seu número dos, Stanikzai Masum.

Els talibans no volen la pau

L'assassinat de Rabbani es produeix una setmana després que un comando talibà sembrés el caos i el terror al cor de Kabul, en una zona altament protegida on hi ha les ambaixades i els edificis governamentals. Precisament, la residència de l'expresident és a prop de l'ambaixada dels EUA, que va ser un dels objectius de l'assalt, que va durar més d'onze hores.

L'atac de la setmana passada va ser el primer avís dels insurgents que no semblen estar molt conformes a negociar la pau. La mort de Rabbani en un atemptat suïcida ja no deixa dubtes dels interessos dels talibans i d'altres grups aliats.

Malgrat ser una figura controvertida, molts afganesos van plorar ahir la seva mort. Així, la diputada Shukria Barakzai, una de les poques representants femenines al Parlament afganès, va declarar a la premsa, encara amb els ulls plens de llàgrimes, que l'assassinat de Rabbani "no és bo per al procés de pau".

Qui també va lamentar la seva mort va ser el comandant Sabir, diputat del partit Hezb-i-Islami i excombatent amb Rabbani contra les forces soviètiques. Tots dos van ser membres de Ittihad-i-Islami, milícia aliada a l'Aliança del Nord, que va dirigir les operacions a Kabul contra el règim dels talibans.

En declaracions a l'ARA, Sabir va dir: "Ittihad-i-Islami va donar suport en el seu moment a Rabbani perquè fos president interí entre el 1992 i el 1996, i vam aconsellar al president Karzai que el triés com a responsable de l'Alt Consell de Pau".

Encara que va reconèixer que l'expresident afganès "tenia les mans tacades de sang", -sobre ell pesa la mort de centenars de persones durant la guerra civil afganesa-, "ell era la millor persona per negociar amb els insurgents perquè quan va ser president es va establir l'Estat Islàmic després de la caiguda del règim comunista".

Karzai, de Nova York cap a casa

El president Karzai, que era a Nova York a l'Assemblea General de l'ONU, va cancel·lar la visita i va tornar ahir mateix cap a Kabul, després de reunir-se amb el president dels EUA, Barack Obama. El mandatari afganès, després de condemnar enèrgicament l'assassinat, va assegurar que era una "conspiració dels enemics" de l'Afganistan. Amb això es referia a la implicació d'altres grups insurgents que operen dins i fora de l'Afganistan com la xarxa Haqqani, que té les seves bases al Waziristan del Nord (Pakistan).

En un comunicat, Karzai va afirmar que "els enemics no tenen pietat dels patriotes afganesos". "Rabbani va ser un dels líders de la resistència afganesa", va assegurar Karzai, que va destacar d'ell que va lluitar "per la unitat i la independència" del país centreasiàtic.

stats