ELS PERILLS D'INTERNET
Crònica 27/03/2011

Assetjament a la xarxa

La policia alerta d'un augment de coaccions sexuals a menors a la xarxa. Els investigadors han descobert una web en què els menors són gravats despullats. Després se'ls exigeixen diners per no penjar-ne el vídeo.

Marta Català
4 min
El pare de la laura El pare de la Laura (a la foto) va viure moments dolorosos en saber que la seva filla havia estat coaccionada a la xarxa.

Barcelona.Uns companys de l'escola van dir a en Toni -el nom és fictici, la policia no ha facilitat la identitat del nen- que es connectés a la pàgina Sexroulette.com a internet. Hi veuria gent en actituds eròtiques a través de la seva webcam . En Toni té 11 anys i ho va fer: es va despullar davant la webcam mentre un extorsionador el gravava. Al cap de tres dies, l'extorsionador li demanava diners. La víctima va avisar els seus pares, que han denunciat el cas a la Guàrdia Civil de Catalunya. Es tracta d'una nova modalitat per coaccionar menors a la xarxa que s'assembla a la ja coneguda com grooming , tècnica en què els adults es guanyen els menors perquè es despullin per a satisfacció personal. Aquest tipus de coaccions augmenten, segons els investigadors: "Cada vegada ens arriben més denúncies i ens truquen més pares per demanar consell", alerta Javier González, agent del grup de delictes Tecnològics de la Guàrdia Civil a Catalunya.

Aquest investigador explica que aquesta nova modalitat de contacte amb menors els preocupa: "Aquest nen d'onze anys no sabia les conseqüències del que feia, com tants altres menors que senten parlar de la pàgina, hi entren per curiositat i automàticament els graven". "Hi ha la pàgina Chatroulette.com, que és el mateix i encara enganya més perquè no hi apareix la paraula sexe", afegeix. Segons l'especialista, es tracta d'un programa que funciona de manera aleatòria i en què acostumen a participar només homes de tot el món: "És molt difícil investigar i trobar els extorsionadors, perquè no deixen rastre". A més, González assenyala que "no pot haver-hi control i, no només això, hi ha controvèrsia i és legal". A Sexroulette.com hi participen menors des dels 9 anys i fins als 14, explica l'investigador: "És una edat complicada i és fàcil que els enganyin perquè de vegades es suplanta la identitat".

Al director de la Fundació Alia2, Miguel Comín, el preocupa l'accessibilitat dels menors en aquestes pàgines: "Estem desenvolupant un instrument que detecta l'accés de menors en aquests tous de pàgines i avisa els seus pares". L'entitat lluita contra la pornografia infantil a la xarxa i contra el grooming . Comín aposta per la formació: "Per ensenyar als menors com han de relacionar-se a través de les xarxes socials i per prendre precaucions". "Ho ensenyem en xerrades a escoles i instituts", va dir.

La Laura i el 'grooming'

La Laura -nom fictici, veïna de Barcelona- tenia 14 anys quan va agregar al Messenger un noi que mesos després es va convertir en el seu malson diari. "Ara estem bé i denunciar la nostra experiència pot servir perquè no li passi a ningú més", explica el seu pare. La Laura va començar a xatejar amb el seu nou amic un temps: "Se la va guanyar, va aconseguir molta informació d'ella, com on viu i quines són les seves amigues, i la va amenaçar".

El malson va començar quan el jove, que es feia passar per un adolescent quan en realitat era major d'edat, li va demanar que es fes una fotografia amb els pits a l'aire: "Allà va ser l'error, ja la tenia agafada", va dir el pare. I n'hi va demanar una i dues i tres i quatre sota l'amenaça que si no ho feia penjaria les fotos a internet. Segons consta a la denúncia, a la qual ha tingut accés l'ARA, la nena va declarar que el jove li havia dit que fos la seva "esclava".

La Laura cada cop estava més apagada, però mantenia mutisme: "No deia res, però estava canviada". El pare explicava que la seva filla estava "estranya, callada, introvertida, ho devia passar molt malament perquè no ho va explicar a ningú". El psiquiatra infantil Paulino Castells, especialista en aquestes víctimes, diu que els menors tenen aquests símptomes.

El calvari de la Laura va durar sis mesos, fins que el seu pare va dir prou. "Li vaig demanar que m'expliqués què passava, que allò no era normal, i m'ho va confessar". El pare de Laura volia que la seva filla s'adonés que el que li havia passat era molt greu i van avisar els Mossos. Els agents van acabar detenint el suposat agressor per amenaçar-la, però va quedar en llibertat: "Ella tenia por que li fes alguna cosa, però l'únic que hem rebut és un missatge en què li diu que encara es recorda d'ella". La història encara no s'acaba perquè, fa pocs mesos, van rebre una trucada dels Mossos en què els informaven que la Laura apareixia en una pàgina de prostitutes. La nena, que ara té 17 anys, ja ha superat aquella mala experiència i té clar que mai no tornaria a agregar un desconegut: "Els Mossos l'hi van explicar molt bé i els joves han de saber que la xarxa pot ser perillosa". Javier González aconsella que els pares no deixin els nens sols amb l'ordinador: "A partir dels deu anys hi ha perill. Quan jo era nen, el meu pare sabia amb qui era al carrer, ara el carrer s'ha traslladat a internet". I afegeix: "Només que s'aixequin la samarreta, ja ho tenen tot perdut, perquè els demanaran que es facin fotos en llocs públics i fins i tot voldran una cita". D'altra banda, Miguel Comín diu que és important que els pares coneguin bé les xarxes socials: "Entendran més bé els riscos i les mesures que han de prendre i ho sabran transmetre als seus fills".

stats