Crònica 25/01/2011

Atac a l'aeroport de Moscou

E. Barry / A. Kramer
4 min
Domodedovo, RussiaSense

The New York Times / MOSCOU.Un terrorista suïcida va desencadenar ahir al migdia una enorme explosió al hall d'arribades de l'aeroport més conegut de Moscou, segons els testimonis i les autoritats russes. L'explosió va deixar desenes de cadàvers estirats a terra en una terminal plena de fum on la gent evacuava els ferits amb els carrets d'equipatge.

El balanç oficial ahir a la nit era d'almenys 34 persones mortes i 168 de ferides. El president rus, Dmitri Medvédev, va dir en una compareixença a la televisió que havia estat un "acte de terrorisme" i va ordenar a la policia que en localitzi els autors. El portaveu de la Comissió d'Investigació de Rússia, Vladímir Markin, va dir que l'atac l'havia comès segurament un suïcida que les autoritats estan intentant identificar.

En els moments posteriors a l'explosió, el fum era tan espès que es feia difícil comptar els cadàvers, segons els testimonis. Els passatgers que arribaven dels avions que acabaven d'aterrar es van trobar amb un hall ple de sang per terra i cossos que eren evacuats en lliteres. Les ambulàncies sortien accelerades amb tres o quatre ferits cadascuna, molts amb metralla als braços i a les cames.

L'explosió va colpejar l'aeroport de Domodédovo, una instal·lació considerada un aparador de la Rússia moderna, just quan el president rus, Dmitri Medvédev, es preparava per atreure inversors estrangers en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa) en què havia de participar dimarts. Aquesta acció terrorista està destinada a agitar encara més un país en tensió després que una manifestació ultranacionalista acabés en greus episodis de violència a mitjans del mes passat, augmentant la crispació entre els russos i els immigrants del nord del Caucas, una regió amb majoria musulmana a la frontera sud de Rússia.

Sense reivindicació

Encara que ahir a la nit no hi havia cap indicació de qui podia estar al darrere de l'acció, els recurrents atemptats a Moscou han estat gairebé sempre obra de terroristes del nord del Caucas. El més recent va ser el del març de l'any passat, quan dues dones del Daguestan van fer explotar al metro de la ciutat les bombes que duien adherides al cos i van matar més de 40 persones. El líder rebel Doku Umarov va reivindicar l'atemptat en un vídeo en què alertava els russos: "La guerra arribarà als vostres carrers i la sentireu en les vostres pròpies vides i en les vostres pròpies pells".

Aquesta mena d'accions han enfortit tradicionalment la influència de les forces de seguretat russes i del primer ministre Vladímir Putin, ja que situen la lluita contra el terrorisme com la prioritat número 1 del govern. Putin va aparèixer ahir a la nit a la televisió per ordenar al ministre de Salut que doni tota l'ajuda possible a totes les víctimes de l'explosió i que "visiti, si cal un per un, tots els hospitals", va dir.

El suïcida va entrar a la terminal d'arribades des de l'àrea exterior de l'aeroport, segons els testimonis, fins a la porta on la gent i els taxistes esperen els passatgers que van sortint de la sala on es recullen els equipatges. Va provocar l'explosió a les 4 i 32 minuts de la tarda, hora local. L'àrea és oberta al públic en general, va dir Ielena Galanova, portaveu de l'aeroport a l'agència Interfax.

Al costat del suïcida

Artiom Jilenkov, taxista que esperava com molta altra gent l'arribada d'uns passatgers, va dir que havia estat al costat d'un home d'estatura baixa amb la pell fosca que portava una maleta, el suïcida -segons ell. Esperaven vols provinents d'Itàlia, del Tadjikistan i d'Alemanya, segons Jilenkov, que parlava hores després de l'explosió encara amb la samarreta esparracada per la metralla i tacada de sang. "Que com m'ho he fet per salvar-me? No ho sé", va dir. "La gent que era al meu costat ha sortit disparada, potser per això". Entre els ferits hi ha ciutadans francesos i italians, segons fonts del ministeri de Salut rus.

Iuri, un altre testimoni, va dir a la televisió pública russa que l'onada expansiva l'havia fet caure a terra i que el barret que duia li havia volat. Després d'això, la terminal es va omplir de fum i una part del sostre va caure, va dir Aleksei Spiridonov, que treballa en un despatx de lloguer de cotxes. Segons ell, la majoria de víctimes esperaven els passatgers que anaven arribant.

En la compareixença a la televisió, el president Medvédev va reconèixer que tot i que les mesures de seguretat havien augmentat després de diferents atacs terroristes, la majoria no s'havien implantat i va ordenar a la policia que augmentés l'alerta als aeroports i als transports públics.

L'aeroport, al sud-est de la capital, és el hub aeri més important de Rússia amb més de 20 milions de passatgers l'any passat. Domodédovo ja va ser objectiu d'atemptats terroristes l'agost del 2004, quan dues txetxenes suïcides van embarcar en dos avions diferents i els van fer explotar en ple vol, fet que va provocar la mort de 88 persones. L'atac va posar al descobert les mancances en seguretat ja que les dones havien estat detingudes poc després d'embarcar però finalment un cap policial va decidir deixar-les anar.

stats