REPRESSIÓ A SÍRIA
Crònica 23/02/2012

Atac sagnant d'Al-Assad a Homs

El setge sobre la ciutat siriana de Homs s'intensifica. Un bombardeig brutal va causar ahir la mort de més de 80 civils, mentre la comunitat internacional no pot ni garantir l'ajuda humanitària.

Marta Bausells
3 min
Atac sagnant d'Al-Assad a Homs

BARCELONA.Baixar al-Assad reprimeix amb sang i la comunitat internacional es perd en discussions diplomàtiques. El règim sirià va bombardejar ahir novament el principal feu dels rebels, la ciutat de Homs, ignorant el clam internacional perquè aturi la massacre contra els seus ciutadans. La jornada es va saldar amb almenys 80 morts, xifra que algunes fonts de l'oposició elevaven fins a 97. Totes les víctimes eren civils sirians excepte dos periodistes occidentals que cobrien el conflicte.

Marie Colvin, reportera nord-americana de 56 anys que treballava per al diari The Sunday Times , i el fotògraf francès Rémi Ochlik, de 28 anys i guanyador del premi World Press Photo per la seva documentació de la revolta de Líbia, van ser assassinats al barri de Baba Amr, el més bombardejat de Homs des que l'ofensiva d'Al-Assad es va intensificar fa quasi tres setmanes. Els dos reporters, experimentats cobrint conflictes, van morir en el bombardeig d'una casa transformada en "centre de premsa", explica a l'ARA des de Homs l'activista Omar Shakir. Quatre activistes i tres periodistes més van quedar ferits, entre els quals la francesa Edith Bouvier de Le Figaro . Shakir va deixar fa tres dies aquest centre, on professionals i activistes de diversos països treballaven d'amagat des de feia tres mesos perquè el consideraven "el més segur" al barri. "Ens vam dividir en dos equips per si atacaven la casa", afirma.

El bombardeig va augmentar les sospites que el règim hauria identificat l'edifici rastrejant senyals de satèl·lit. Un altre activista anomenat Abu Bakr, testimoni de l'atac, explica els fets en un correu electrònic enviat a la premsa: "Crèiem que la casa era ben coneguda per les tropes d'Al-Assad. Ens preparàvem per marxar, quan van començar a caure coets sobre l'edifici".

Clam per un corredor humanitari

La crisi humanitària a Homs s'agreuja cada dia. "S'ha tornat molt, molt pitjor. A Baba Amr, especialment, no hi ha farina per fer pa -igual que a tot Homs-, no hi ha menjar, no hi ha equipaments mèdics ni metges", apunta Shakir. Al barri només hi ha dos metges -un dels quals dentista- i estan amagats. D'altra banda, l'oposició culpava les tropes sirianes d'executar 27 joves a sang freda dimarts en tres pobles pròxims a la ciutat d'Idleb, prop de la frontera amb Turquia.

La mort dels periodistes va fer escalar la indignació estrangera. El ministre d'Exteriors britànic, William Hague, va instar a redoblar la pressió per expulsar Al-Assad del poder, crida que va subscriure el seu homòleg francès, Alain Juppé: "França està més decidida que mai a acabar la salvatge repressió que el poble sirià experimenta cada dia". "Ara ja n'hi ha prou", va declarar el president gal, Nicolas Sarkozy. La pressió es va materialitzar en la demanda de l'executiu francès que la regió permeti l'obertura de corredors humanitaris sota el paraigua de la Creu Roja, per atendre els ferits. Londres i París van convocar els seus ambaixadors a Damasc.

La cap d'ajuda humanitària de l'ONU, Valerie Amos, va anunciar que visitarà Síria per "avaluar la situació humanitària i renovar la crida per a un accés humanitari urgent". Rússia s'havia mostrat partidària d'una treva que permetés l'ajuda humanitària, però ahir Moscou va reafirmar la seva condició d'aliat -i proveïdor d'armament- del règim sirià declarant-se contrari als "corredors humanitaris". La Unió Europea endurirà dilluns les seves sancions econòmiques contra el règim, la repressió del qual ja ha causat uns 7.600 morts, la majoria civils, segons l'oposició.

stats