LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ A RÚSSIA
Crònica 07/04/2012

Ataquen brutalment una coneguda periodista russa crítica amb Putin

Ara
2 min

BARCELONA.La periodista russa Elena Milàixina va patir una brutal agressió dimecres a la nit a prop de casa seva, als afores de Moscou. La jove, de 33 anys, és coneguda per les seves crítiques al Kremlin i a Vladímir Putin, el reelegit president rus. Milàixina treballa al diari Novaia Gazeta , el mateix rotatiu en què escrivia la seva col·lega Anna Politkóvskaia, assassinada el 2006.

La periodista va detallar els fets a la seva pàgina de Facebook, on explicava que dos homes van atacar-la, a ella i també a una amiga seva. "Ens van colpejar brutalment, ens van donar cops a les dents i ara tenim morats a la cara i el cos", explicava Milàixina, que relatava també la indiferència amb què les va tractar la policia.

Després de fer-les esperar dues hores, la periodista denuncia que els agents van entrevistar els testimonis sense prestar atenció a les dues víctimes. Milàixina tenia múltiples hematomes, una dotzena al cap, sagnava i se sentia molt dèbil.

Atacs anteriors

No és la primera vegada que Milàixina pateix una agressió. L'any 2006 va ser atacada a Beslan, dos anys després que aquesta ciutat d'Ossètia del Sud fos l'escenari del segrest de nens i professors d'una escola per part de militants islamistes del nord del Caucas. Milàixina va documentar el desenllaç dels tres dies de segrest, que van acabar quan les forces russes van irrompre a l'escola per matar els terroristes, i va denunciar que l'actuació de Moscou va provocar la mort innecessària de molts dels ostatges.

Human Rights Watch va reconèixer la trajectòria de la periodista el 2009 i la va premiar per les seves investigacions sobre les violacions dels drets humans al nord del Caucas.

Entrevistada pel diari ARA, Milàixina deia a l'octubre que, malgrat poder obtenir asil polític als EUA -sobretot després de l'assassinat de la seva col·lega i amiga Natàlia Estemirova el 2009, havia escollit viure a Rússia. "Sóc més feliç fent la meva feina i vivint a Rússia que enlloc més", sentenciava.

stats