01/04/2012

Atenes 'neteja' els carrers

2 min
El govern grec va llançar dijous una gran operació policial contra els sensepapers.

El somni d'Europa comença al riu Evros. Vint quilòmetres d'aigua que fan de frontera natural entre Turquia i Grècia són la porta d'entrada del 90% dels immigrants sense papers que han arribat a la Unió Europea. Allà, just després de creuar el riu, les esperances dels que fugien de guerres i revoltes i de la gana comencen a convertir-se en un malson.

Grècia té més d'un milió d'immigrants, gairebé la meitat dels quals estan sense papers. Del 2% de població estrangera que hi havia el 1990, s'ha passat al 10%. En un país empobrit per cinc anys de recessió i unes reformes econòmiques draconianes, aquells que van venir sense res s'han convertit en el graó més dèbil d'una societat que aquesta setmana ha vist com s'obria la veda de la retòrica antiimmigració.

Dimecres la policia d'Atenes va sortir a "escombrar els carrers" d'immigrants, titulaven alguns diaris grecs. Una operació contra la venda il·legal i els sensepapers. Es calcula que uns 5.000 immigrants viuen en mig miler d'edificis abandonats de la capital. Molts d'altres dormen directament al carrer.

Grècia tindrà eleccions a principis de maig, i en un país en fallida on ja s'especula fins i tot amb la necessitat d'un tercer rescat, la immigració és el tema de debat. L'austeritat imposada i la xenofòbia són material sensible, i la pressió europea alimenta el sentiment de greuge.

L'extrema dreta es reforça

Alemanya i Àustria han exigit al govern grec que controli millor les seves fronteres. I el president francès, Nicolas Sarkozy -un altre que està en campanya-, ha amenaçat, fins i tot, d'expulsar Grècia de l'acord de Schengen per a la lliure circulació de persones.

Atenes està arruïnada. Els centres d'acollida d'immigrants són indignes perquè no hi ha cap inversió. No té mitjans per controlar el perímetre d'un país amb 15.000 quilòmetres de costa, 6.000 illes i 130 quilòmetres de frontera terrestre.

Les organitzacions humanitàries han denunciat fins a 63 atacs racistes al centre d'Atenes en només tres mesos. La meitat els van perpetrar membres de grups extremistes, l'altra meitat els han imputat a la policia. Les enquestes electorals auguren un increment de l'extrema dreta en les pròximes eleccions.

El mateix dia que la policia grega netejava la capital, el govern anunciava la construcció d'una trentena de nous centres d'internament per a immigrants, el primer dels quals hauria d'estar funcionant abans de les eleccions. El líder de Nova Democràcia, Andonis Samaràs, el democristià que té més possibilitats de convertir-se en el nou cap de govern grec, assegurava que "les ciutats han estat preses pels immigrants, i cal recuperar-les".

La tensió ha crescut als carrers d'Atenes però la retòrica sobre la immigració no pot servir perquè el Pasok i Nova Democràcia, els dos grans partits que han arruïnat Grècia, amaguin la seva responsabilitat explotant altres vergonyes.

stats