CRISI MERCAT LABORAL
Crònica 05/10/2011

Atur sense fre i sense xarxa

Elena Freixa
4 min
Estratègia catalana El pla de xoc del Govern per l'ocupació es donarà a conèixer aquest mes i tindrà com a eix bàsic la formació professional.

BarcelonaL'atur marca un nou rècord negatiu i registra el pitjor setembre dels últims 15 anys. Després de sumar 16.282 aturats durant el mes passat, Catalunya torna a estar per sobre de les 600.000 persones sense feina. El drama social que deixen entreveure les xifres el confirmen les dades del Govern; calcula que més de 131.000 persones hauran esgotat el subsidi d'atur d'aquí mig any, les quals s'afegirien a les 161.000 que ja es troben en aquesta situació de desprotecció. Sindicats i entitats socials encara són més pessimistes i avisen que ja hi ha un 30% d'aturats sense subsidi i que si el mercat laboral no revifa hi ha risc d'arribar a finals del 2012 amb 400.000 aturats amb el subsidi esgotat.

Les retallades a les administracions públiques ja han deixat la primera empremta a les llistes d'atur i expliquen, en part, el mal setembre. El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, va dir ahir que uns 15.200 nous aturats a Espanya eren treballadors en plantilla de les comunitats autònomes i els ajuntaments. A més a més, les afiliacions en sectors com l'educació i la sanitat també van anar a la baixa. Hi va haver 20.000 afiliats menys al sector sanitari i 15.000 docents no contractats a tot Espanya, segons les dades de l'executiu. De fet, els serveis van ser els que van generar més aturats el mes passat, tot i que aquí s'hi ha de sumar l'altre factor important d'aquesta escalada: l'acabament dels contractes temporals lligats al turisme.

La Generalitat va respondre irritada al ministeri de Treball. El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va defensar que l'austeritat és necessària per evitar "una crisi a la grega". Després de reunir-se amb el responsable d'Ocupació de la Comissió Europea, László Andor, Mena va considerar cabdal -perquè així ho marca Europa- posar solució als problemes de dèficit i deute públic "que vénen del passat".

El setembre més dur

La pujada de l'atur és més alta que la del mateix mes del 2009

L'increment de 16.282 aturats del setembre s'apropa al que es va registrar l'any passat en el mateix mes i fins i tot supera els augments que es van donar en moments de crisi més aguda el setembre del 2009. A tot l'Estat, l'atur el setembre va pujar en 95.817 persones, gairebé el doble que el mateix mes del 2010. En total, hi ha 4.226.744 persones aturades. El setembre acostuma a ser un mes negatiu, principalment per la fi de la temporada alta turística que du associada la destrucció de llocs de feina temporals. Aquest any, la pujada s'estén de manera generalitzada a tots els territoris, col·lectius i sectors. Tot i això, el setembre no és el pitjor mes de l'any. Els últims mesos i els geners acostumen a ser encara més durs.

Factura de les retallades

L'austeritat pública explica, en part, les males dades en els serveis

Gairebé set de cada deu nous aturats al setembre venia del sector serveis, una dada que el mateix ministeri de Treball vincula a les retallades de les administracions autonòmiques i locals, en sectors com ara l'educació i la sanitat. A això, s'hi suma el gruix de treballadors vinculats a l'hostaleria i el turisme, que s'incorporen a l'atur amb el final de l'estiu, un fenomen que prové de la marcada temporalitat que caracteritza el mercat de treball català. Entre la resta de col·lectius d'aturats, destaquen els 2.436 que van inscriure's per primer cop a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per trobar feina.

Temporalitat persistent

Nou de cada deu nous contractes segueixen sent precaris

Els contractes temporals continuen predominant i suposen pràcticament el 90% de la nova contractació. Dels 1,6 milions de contractes que s'han fet a Catalunya des que va començar l'any, 1,4 milions han estat eventuals. El contracte per fomentar els indefinits que va crear el govern espanyol amb la reforma laboral continua tenint un ús residual. Només va suposar el 6% dels 23.393 d'indefinits fets al setembre. Els pocs contractes estables o bé són ordinaris o bé conversions de temporals.

Encallats en les reformes

El PP planteja revisar el sistema de protecció dels aturats

Les reformes que s'han impulsat durant l'últim any, principalment la laboral, no han donat els fruits esperats per reactivar la contractació. Les crítiques plouen tant des de les patronals, que ahir insistien que no han estat prou valentes, com des dels sindicats, que demanen canvis profunds en les polítiques actives d'ocupació per millorar l'accés al mercat laboral.

Les receptes sobre el que s'ha de fer estan damunt la taula i centren els debats davant la proximitat de les eleccions generals. La número 2 del PP, Maria Dolores de Cospedal, proposava ahir revisar el sistema de protecció als aturats, tant pel que fa a la quantitat com a la durada.

El conseller Mena centra els esforços del Govern en la formació, conscient que és una solució "a mitjà o a llarg termini". Avui mateix, el seu departament presenta l'oferta de formació continuada per a aturats.

Frenada a Europa

L'alentiment a les locomotores europees portarà més atur

Les previsions per a l'últim trimestre de l'any empitjoren amb l'escenari internacional. Els països de la zona euro que fins ara han ajudat Catalunya a remuntar econòmicament, com França i Alemanya, han entrat en un nou estancament en el segon trimestre de l'any. L'activitat manufacturera torna a estar als nivells mínims del 2009.

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va reconèixer que la recta final de l'any serà pitjor del que s'havia previst. En declaracions a la Ser va recordar que, inicialment, s'havia calculat que el 2011 acabaria amb una creació d'entre 40.000 i 50.000 nous llocs de feina nets que, finalment, no s'assoliran.

stats