Crònica 28/04/2011

Avui reapareix el conseller Boi Ruiz

Carles Arbolí
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha reduït la seva presència pública des que el Govern va anunciar que renegociava les retallades.

Deu dies sense sentir-li la veu ni saber què opina. Aquest és el temps que el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha estat en silenci, en plena renegociació del pla d'ajust sanitari després de l'allau de protestes que va generar l'anunci inicial de la retallada al seu departament. Ara el Govern ha moderat la tisorada, ha anunciat que l'aplicarà en dues fases i que es marca de temps fins després de les eleccions municipals del 22 de maig per presentar el segon paquet de mesures en el qual, en teoria, hi ha d'haver les més impopulars. Però durant tot aquest procés de marxa enrere i "rectificació" -en paraules del portaveu, Francesc Homs -, Boi Ruiz ha jugat un paper secundari. Va ser el mateix Homs el que, després del consell executiu de dimarts, va donar la cara per explicar que la retallada a Salut s'ajornava. I va haver de ser el director del Servei Català de Salut (SCS), Josep Maria Padrosa, el que va haver de comparèixer ahir en solitari davant dels mitjans de comunicació per fer el primer balanç de les mesures proposades als centres sanitaris per ajustar la despesa.

Fins avui, que Boi Ruiz tornarà a intervenir en un acte públic al Col·legi de Metges de Barcelona, però no per parlar directament de sanitat, sinó per cloure l'acte de presentació de l'edició en català de La Vanguardia . Precisament va ser en aquest mateix mitjà de comunicació, el 17 d'abril, quan es va produir l'última intervenció pública del conseller de Salut, en una entrevista en la qual mantenia el mateix discurs que, només 48 hores després, el Govern va moderar i rebaixar.

Només per Sant Jordi

Des d'aquell 17 d'abril i fins avui, Ruiz no ha intervingut en cap més acte oficial com a conseller de Salut, exceptuant la seva assistència a la recepció oficial del dia de Sant Jordi al Palau de la Generalitat i a la Sagrada Família, en l'homenatge al Japó. El departament de Salut va restar importància ahir a l'absència del conseller en actes públics en plena reconducció de la polèmica de la retallada, però fonts del seu entorn asseguren que el silenci de Ruiz és absolutament premeditat. I és que el conseller de Salut és actualment el membre de l'executiu català que ha patit més desgast i que tindria més dificultats, a causa del seu origen independent, per adaptar-se a un perfil més polític. Ruiz estaria dolgut per algunes reaccions públiques, i així ho ha expressat en més d'una ocasió, especialment quan el principal assessor de salut del departament, el president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, va criticar públicament les propostes del conseller.

Ahir, després dels nous plans de Salut, el Col·legi de Metges va celebrar l'ajornament dels plans de xoc als centres sanitaris. El seu vicepresident, Jaume Padrós, considera que perquè el procés de negociació que ara s'enceta serveixi, el Govern ha de permetre que els metges siguin protagonistes per valorar on establir les línies vermelles que no es poden superar. Padrós va recordar que els professionals mèdics estan disposats a col·laborar per fer més sostenible el sistema.

stats