EL CONGRÉS DELS POPULARS
Crònica 19/02/2012

Aznar recepta patriotisme per lluitar contra la crisi

José María Aznar no tornarà a ser un obstacle públic per a Mariano Rajoy. Des d'aquest congrés de Sevilla queda clar que avala el lideratge del seu delfí però li reclama mesures patriòtiques espanyoles.

J.r.
2 min
A diferència del 2008, Aznar i Rajoy es van saludar ahir amb ganes, fent la pau pública.

SEVILLA.Al congrés del PP a València l'any 2008, José María Aznar va fer una salutació gèlida a Rajoy, de qui qüestionava la política després de dues derrotes consecutives. Ahir el president del govern espanyol es va permetre arribar al ple més tard que el president d'honor del partit i es van donar la mà amb força. Tots dos han girat full de les desavinences, com a mínim en públic. Tot i això, Aznar es manté com a guardià de les essències més dures dels populars. Va quedar claríssim en la seva intervenció.

L'exmandatari espanyol va assegurar que aplaudeix i dóna suport a les reformes que ha emprès el nou govern. Ara bé, va instar Rajoy a no defallir a l'hora de fer "el que Espanya necessita. I això es diu patriotisme". Va recordar que els conservadors es van presentar a les eleccions del 20-N amb un programa que oferia canvi i que ara toca complir: "Aquest és el camí correcte cap al destí correcte i cal transitar-hi amb decisió". Es tracta, segons diu, de plantar cara als que "volen presentar Espanya com un país sense remei" i "de fum i ombres". El full de ruta que va proposar és el de la inflexibilitat centralista que recepta des de la fundació FAES: "Els espanyols han deixat molt clar que la sortida de la crisi només té un camí, el de la unitat nacional", va afirmar.

Derrota d'ETA

La contundència, com és habitual en Aznar, va ser per referir-se a ETA. Contra les veus més moderades del PP que reclamen cintura política en la nova etapa després del cessament de la violència, l'expresident espanyol va exigir a Rajoy el compliment de "tot el pes de tota la llei" amb una premissa de fons: "És el moment de repetir als terroristes un missatge molt senzill, nosaltres guanyem, ells perden. Sense cap bri de confusió".

L'abraçada entre l'expresident espanyol i Mariano Rajoy va ser al mateix recinte sevillà on fa 22 anys Manuel Fraga va entregar tot el poder del partit a José María Aznar "sense tuteles ni punyetes". Ara caldrà veure si ell complirà i deixarà fer.

stats