PREVISIONS
Crònica 09/11/2011

El BBVA alerta d'un retorn de la recessió i un atur del 22% el 2012

L'últim informe del BBVA adverteix que augmenta el risc d'una nova recessió, però manté les previsions del PIB. En canvi, modifica les de l'atur, que situa en un 21,5% aquest any i un 22,1% l'any que ve.

Miquel Codolar
2 min

Madrid.Dos trimestres consecutius de caiguda del PIB: una recessió. Això és el que l'últim informe del BBVA tem que es produeixi els pròxims mesos, i fins i tot que comenci aquest trimestre. Dos anys després de l'última recessió d'Espanya, que va durar des de la primavera del 2008 fins al final del 2009, se'n podria produir una altra. L'observatori adverteix que els factors de risc han augmentat "considerablement". La llista és llarga. El document pinta de vermell la incertesa dels mercats i els retocs a les previsions de creixement d'Europa, així com la demanda interior, l'atur, la confiança i la incertesa fiscal. En verd només hi ha la baixada dels tipus d'interès del BCE, el creixement de la demanda exterior i el turisme.

Si bé l'increment de la prima de risc i una reducció més lenta cap a nivells consistents restarà creixement a l'economia espanyola el 2012, el BBVA sosté que no serà un any totalment desfavorable. Tots els ítems en vermell no fan canviar les previsions de l'entitat pel que fa a l'evolució anual del PIB, que manté en un 0,8% per a aquest any i un 1% per al 2012, tot i que admet que podrien patir "fluctuacions". L'observatori apunta que el deute de l'Estat arribarà al 65,1% del PIB el 2011 i al 67,6% l'any que ve. Assegura que l'objectiu de dèficit del 6% del PIB marcat per a aquest any per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero no es complirà i situa el seu pronòstic en un 6,5%, tot i que sí que veu possible que s'arribi al 4,4% de dèficit del PIB el 2012.

El BBVA també alerta que aquest trimestre l'atur arribarà al 22%, i que l'any es tancarà amb una desocupació del 21,5% que el 2012 s'incrementarà fins al 22,1%. L'entitat alerta que s'està acabant el temps per aplicar les mesures necessàries, quan falten menys de dues setmanes per a les eleccions espanyoles. L'economista en cap del banc, Jorge Sicilia, va demanar a Europa una reestructuració ordenada del deute grec per evitar el contagi a Espanya. I va exigir al govern que surti de les urnes el 20-N que apliqui amb urgència les mesures acordades a les cimeres europees, que compleixi rigorosament els compromisos fiscals, que segueixi impulsant la reestructuració financera, que redueixi el nivell d'endeutament de les entitats de manera ordenada i que "elimini les barreres" de la reforma laboral.

Un 25% més d'insolvències

Divendres l'INE publicarà el PIB del tercer trimestre, una xifra que permetrà veure fins a quin punt l'economia està estancada o podria entrar en recessió. Aquest institut va publicar ahir que les empreses i les famílies que es van declarar insolvents van augmentar un 25,8% durant el tercer trimestre. Van ser 1.489 a Espanya i 336 a Catalunya.

stats