CRISI DEL DEUTE
Crònica 17/12/2010

El BCE es cobreix les espatlles amb una ampliació

Ariadna Carbonell
2 min
Trichet, preocupat per si els bons perden valor.

BARCELONA.El Banc Central Europeu gairebé duplicarà la quantitat del seu capital social per cobrir possibles pèrdues relacionades amb la política de compra de bons que ha dut a terme des del maig. L'entitat monetària va anunciar ahir que incrementaria en 5.000 milions d'euros les seves reserves de capital -actualment de 5.800 milions-, la qual cosa el dotarà dels fons necessaris per fer front als problemes financers que puguin sorgir en els països que comparteixen l'euro.

Es tracta del primer augment del capital del banc des de la seva creació, ara fa 12 anys, i coincideix amb la intensificació de la política de compra de deute públic europeu per part de l'entitat que presideix Jean Claude Trichet. El BCE ha adquirit en les últimes setmanes milers de milions d'euros en bons dels països europeus més endeutats, com ara Portugal o els rescatats de Grècia i Irlanda. Ho ha fet per intentar parar la pujada dels interessos que han de pagar aquests Estats -també Espanya- per poder finançar-se.

Bancs centrals nacionals

Subscriuran l'ampliació els 16 bancs centrals de la zona euro. L'alemany Bundesbank seguirà sent l'entitat que més aporta al BCE, i elevarà la seva aportació fins als 2.037 milions, des de 1.090 milions, el que suposa un 18,9% del total. Pel que fa a Banque de France és la segona entitat amb la proporció de capital més gran subscrit a l'institut emissor, amb un 14,2%. Banca d'Italia també mantindrà el tercer lloc amb un 12,4%, mentre que el capital subscrit pel Banc d'Espanya passarà de 478 milions fins als 893. És la quarta entitat en capital subscrit al BCE amb un 8,3% del total.

Els membres de la zona euro representen aproximadament el 70% del capital del Banc Central Europeu. El 30% restant prové de països de la UE que no pertanyen a la moneda única, com per exemple Gran Bretanya. Per la seva banda, els bancs centrals nacionals poden obtenir capital per diverses vies, com ara l'aportació directa dels seus governs respectius, la venda d'actius, les reserves de què disposen o la reinversió dels propis beneficis.

L'anunci del Banc Central Europeu es va produir mentre els líders dels països de la zona euro estaven reunits a Brussel·les per discutir com fer front a la crisi que amenaça l'estabilitat de la regió. En aquest sentit alguns analistes han volgut veure en l'ampliació un missatge clar del BCE als governs dels països de la UE. Entenen que Jean-Claude Trichet està dient als Estats que la compra de bons té riscos per a l'entitat que presideix, i que per això ha de cobrir-se amb més capital. Fonts properes a l'entitat van assegurar que la institució està preocupada per una eventual caiguda brusca del valor dels bons que ha comprat. El BCE justifica l'ampliació per l'augment de la volatilitat en els tipus de canvi, els preus de l'or i els riscos del crèdit.

stats