CANVIS EN LA POLÍTICA MONETÀRIA
Crònica 04/03/2011

El BCE apujarà els tipus d'interès a l'abril per l'augment del petroli

La pujada de la inflació preocupa el BCE. El seu president, Jean-Claude Trichet, veu possible una pujada dels tipus d'interès. Però, com de costum, ahir s'hi va referir de manera críptica.

Isaac Lluch
2 min
Tot i la debilitat del creixement econòmic europeu i la inestabilitat d'alguns països, Trichet estudia apujar tipus.

Berlín.La por a la inflació ha tornat. El BCE va decidir ahir després de la reunió del seu consell de govern que de moment deixa la taxa d'interès en l'1%, la més baixa de tota la sèrie històrica, tot i les amenaces cada cop més fortes d'inflació provocades per l'augment del preu del petroli. Des del maig del 2009 els tipus es mantenen inamovibles, però això pot canviar el mes que ve. "Una pujada dels tipus d'interès en la pròxima reunió de l'abril és possible, però no és segura", va afirmar Trichet, que no va voler precisar de quant en seria l'augment. Segons els analistes, el BCE incrementarà probablement la seva taxa rectora de manera moderada, és a dir, només de 0,25 punts percentuals el mes que ve. Trichet, amb tot, va descartar que una eventual pujada dels tipus impliqués l'inici d'un cicle d'ajustament monetari. "Caldrà tornar a actualitzar les dades. Hem d'estar vigilants", va justificar el màxim mandatari del BCE.

Tot i no confirmar l'extrem, el sol fet que el president de l'entitat emissora posés en perspectiva una pròxima pujada dels tipus va causar un xoc als observadors del mercat. Fins ara es pensava que com a molt d'hora l'increment no arribaria fins a finals d'aquest any. Sigui com sigui, Trichet va exhibir que és capaç de prendre mesures impopulars. Si el BCE continua amb la idea que va avançar ahir, llavors s'enfrontarà a un gran risc: estats amb molts deutes com Grècia, Irlanda i Portugal ja cruixen, i per a l'economia espanyola aquest anunci tampoc és una notícia alleujadora. L'increment de l'interès bàsic faria els deutes en els països endeutats més alts. Potser per això molts observadors van interpretar que el BCE es va mantenir ahir quiet a l'espera de la cimera de la Unió Europea de finals de març, en què els caps d'estat han de discutir com millorar el paquet de rescat de la zona euro.

La raó de la decisió del BCE seria l'accelerada de la inflació. El risc d'augment generalitzat de preus de béns i serveis ha pujat, va raonar Trichet. Al gener, l'índex d'inflació a la zona euro estava al 2,3%; al febrer, al 2,4%. Prou per sobre de la crítica franja del 2%, límit en què els guardians de la moneda veuen garantida l'estabilitat de preus. El Banc Central espera que la inflació se situï entre un 2% i un 2,6% enguany, i entre un 1% i un 2,4% el curs que ve.

stats