LA REESTRUCTURACIÓ DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 22/12/2011

El BCE inunda la banca de diners

El Banc Central Europeu (BCE) presta diner barat a 523 entitats financeres perquè torni a fluir el crèdit a empreses i famílies. Però el mig bilió regalat ahir a l'1% pot servir per comprar deute sobirà.

Toni Garganté
1 min
ELS DINERS DEL BANC EMISSOR ENCARA NO ARRIBEN ALS CIUTADANS Tendes d'indignats acampen a l'octubre davant de la seu del Banc Central Europeu (BCE), que ahir va obrir la porta al finançament barat per als bancs. Les entitats financeres van optar per demanar gairebé mig bilió d'euros per incrementar el nivell de crèdit. Amb aquesta liquiditat, també podran assumir els venciments del primer trimestre del 2012.

BARCELONAEl Banc Central Europeu (BCE) va demostrar amb la subhasta d'ahir que és prestamista, però només d'entitats financeres. Una vegada més, els Estats en queden al marge. L'entitat que comanda Mario Draghi va facilitar ahir a un total de 523 bancs europeus finançament barat: 489.190,75 milions d'euros a un tipus d'interès de l'1% per tornar en tres anys. La d'ahir va ser una excepció a les tradicionals subhastes setmanals, que provocaven una demanda molt variable.

La propera emissió amb les característiques d'ahir es produirà a finals de febrer del 2012. Fonts del sector van destacar que la subhasta d'ahir i la prevista per al febrer són molt ben rebudes pel sector, perquè permeten un finançament a més llarg termini que les emissions setmanals. Les mateixes fonts van destacar que tots els bancs espanyols van demanar diners al BCE, en una quantitat que podria oscil·lar entre els 50.000 i els 100.000 milions, fet que representaria un 20% del total col·locat. L'èxit de l'operació va ser total, perquè un dia abans els analistes asseguraven que com a màxim els bancs europeus demanarien 300.000 milions.

L'únic dubte existent és determinar si aquesta liquiditat que ara té el sistema financer servirà per obrir un altre cop l'aixeta del crèdit a empreses i famílies. Cal recordar que el primer trimestre de l'any que ve vencen 230.000 milions en bons que els bancs han de retornar, i que la temptació més evident és comprar deute sobirà, que ofereix rendibilitats que superen el 5% en el cas espanyol. De tota manera, les mateixes fonts financeres van assegurar que fins i tot en aquest cas la subhasta d'ahir va ser un èxit, perquè si els bancs compren deute públic, aquest s'abaratirà perquè hi haurà més demanda.

stats