29-M AVÍS A RAJOY
Crònica 30/03/2012

Els violents rebenten la manifestació de BCN

Barcelona demanarà una reforma legal per lluitar contra els violents que reincideixin. Ho va anunciar l'Ajuntament arran dels incidents que van dinamitar la manifestació sindical contra la reforma laboral.

L. Díaz-roig / M. Ortega / S. González / Joan Faus / Enric B. Abelló / Salvador Almenar
5 min
CRITS, FOC I DESTRUCCIÓ
 Paisatge de guerra a plaça Catalunya en plena protesta dels grups violents.

BARCELONAilers de persones van fer sentir ahir a l'uníson la seva veu en contra de la reforma laboral pels carrers de Barcelona. Els sindicats van quantificar la participació en 800.000 persones, mentre que la Guàrdia Urbana en 80.000. Però més enllà del tradicional ball de xifres -a Catalunya es van comptabilitzar fins a 60 protestes-, va quedar clar que darrere el lema S'ho volen carregar tot es va manifestar pacíficament una àmplia majoria de ciutadans, que van sortir al carrer per rebutjar la reforma laboral de Mariano Rajoy i les retallades del Govern. Malgrat tot, aquestes protestes van quedar eclipsades pels actes vandàlics. Els violents van convertir el centre en un autèntic caos durant més de tres hores.

Batalla campal al centreEls Mossos van carregar tota la tarda contra manifestants irats

La manifestació convocada ahir a la tarda per la CGT al centre de Barcelona -prèvia a la convocatòria més multitudinària de la resta de sindicats- va ser el preludi d'una jornada de tensió i violència. En van ser protagonistes centenars de joves ubicats a la cua de la concentració, que van cremar contenidors i van enfrontar-se als Mossos a l'altura de plaça Urquinaona. A les sis tocades de la tarda la policia va perdre el control de la plaça i dels seus voltants. Des d'aquell moment i durant més de dues hores el centre de Barcelona es va convertir en una autèntica batalla campal. Primer a ronda Sant Pere -per acorralar els manifestants a la plaça Catalunya- i després a la mateixa plaça -per dispersar-los-, les càrregues policials van provocar la ira dels més violents, que llançaven pedres, pintura i tot tipus d'escombraries. En pocs minuts, els carrers del centre es van omplir de contenidors cremats i es van repetir les corredisses de manifestants i periodistes per evitar les càrregues. Diversos comerços van patir desperfectes. El local de la franquícia Starbucks va quedar totalment calcinat i els manifestants van trencar vidres de l'edifici d'El Corte Inglés i d'altres petits comerços. La manifestació convocada pels grans sindicats, que havia d'acabar al centre, es va desviar cap a la Gran Via, curiosament, per un grup d' indignats que l'encapçalava i alertava amb la megafonia dels disturbis a plaça Catalunya.

Allau de ferits i detinguts44 ferits segons el SEM i més d'una trentena de detinguts a Catalunya

Segons la conselleria d'Interior, els disturbis a tot Catalunya van acabar amb 35 detinguts -21 dels quals a Barcelona-. L'Ajuntament va detallar que la Guàrdia Urbana va practicar 12 detencions més. Un total de 44 persones van resultar ferides, entre les quals 15 mossos i un guàrdia urbà. La majoria, als aldarulls del centre de Barcelona.

Tensió al passeig de Gràcia

Contenidors en flames, saquejos a comerços i atacs a bancs i caixes

El matí tampoc havia estat tranquil. Després d'unes primeres hores d'indecisió comercial al centre de la ciutat, amb la majoria de les botigues -de grans cadenes- amb les persianes mig apujades, la manifestació de protesta que va sortir de plaça Catalunya al migdia va deixar les primeres imatges de caos. El primer punt de tensió va ser la Borsa, on un grup de manifestants va encendre foc a la porta. Els disturbis es van repetir pel carrer Balmes, la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia fins a la Diagonal. Alguns manifestants van encendre contenidors, van trencar vidres d'entitats bancàries i van saquejar alguns comerços oberts. Es van acarnissar amb el Deutsche Bank dels Jardinets, on després de trencar-ne els vidre van entrar llançant petards.

El lament de l'alcaldeTrias proposa reformes legals per acabar amb els incidents impunes

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va tancar la dura jornada amb una compareixença en què va rebutjar que Barcelona pugui esdevenir "una ciutat que fa por". Va assegurar que demanarà a l'Estat una reforma legal per actuar contra els violents. L'Ajuntament es personarà contra els detinguts i els imputats.

Madrid: Protesta massiva i pacífica

Milers de persones van participar ahir en la manifestació contra la reforma laboral a Madrid: 900.000 persones segons els sindicats (el govern central va calcular que a tot Espanya havien sortit 800.000 persones al carrer). L'última protesta havia mobilitzat mig milió de persones a la capital. Sota el lema Volen acabar amb tot la manifestació va transcórrer sense incidents destacats de la plaça de Neptuno a la Puerta del Sol.

Durant la marxa es van poder sentir moltes consignes contra el govern espanyol, com " Mariano, Mariano, con esta reforma no llegas al verano ", "Visca la lluita de la classe obrera" i "Amb aquest govern anem de cul". Algunes de les pancartes que portaven els manifestants proclamaven "Rajoy, retalla també els mesos que no arribo a final de mes" i "Violència total, robeu casa i pa. Rebel·lió contra l'esclavitud". La cita va reunir des de joves fins a jubilats, des de periodistes de RTVE fins a mestres. Van encapçalar la marxa els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i la UGT, Cándido Méndez, així com el secretari d'organització del PSOE, Óscar López, i el coordinador general d'IU, Cayo Lara.

Balears: L'oposició a la reforma laboral omple Palma

Dues manifestacions van omplir ahir el centre de Palma en contra de la reforma laboral. L'una, organitzada pels sindicats majoritaris -CCOO, UGT, STEI-i i USO-, va reunir unes 20.000 persones, 60.000 segons els organitzadors. A l'altra, convocada pel Bloc Unitari Anticapitalista, s'hi van afegir prop de 4.000 manifestants, el doble segons els que la convocaven.

Les dues protestes van avançar sense incidents, tot i que van coincidir a la plaça de la Reina. La Delegació del govern espanyol coneixia els dos recorreguts i la possibilitat que es trobessin, però no va fer res per impedir-ho. La policia va improvisar per resoldre un embut multitudinari. Els que havien convocat totes dues marxes ho van considerar una provocació per part de la Delegació del govern central, un intent de boicotejar la protesta i d'incentivar els incidents.

A la manifestació majoritària no hi van faltar els secretaris generals dels principals sindicats de les Illes Balears: Katiana Vicens, de CCOO; Lorenzo Bravo, d'UGT; Biel Caldentey, de STEI-i; i David Díaz, d'USO. També hi havia la secretària general del PSIB, Francina Armengol, i el portaveu del PSM-IV-ExM, Biel Barceló.

València: Cap incident, molta gent

Una multitudinària manifestació va recórrer ahir els carrers de València per posar punt final a la jornada de vaga. Segons els organitzadors, 250.000 treballadors es van sumar a la convocatòria de CCOO i UGT (entre 30.000 i 35.000 segons la policia municipal). La marxa encapçalada pel lema "Volen acabar amb tot, amb els drets socials i laborals" no va registrar cap incident. A la pancarta principal dels sindicats se n'hi van sumar d'altres en què es podien llegir consignes com "No a les retallades", "Cap pas enrere en els drets laborals" i "Defensem els serveis públics". El càntic més repetit: "Aquesta reforma l'aturarem".

Abans de l'inici de la manifestació el secretari general d'UGT al País Valencià, Conrado Hernández, va declarar que la vaga "suposa un dur toc d'atenció al govern" i va reclamar més diàleg a Mariano Rajoy "perquè la solució a la crisi passa pel consens i no per la imposició". El seu homòleg de CCOO, Francisco Molina, va destacar la "tranquil·litat" amb què va discórrer la jornada com a evidència "del ridícul que fan els que pretenen convertir-la en un acte de confrontació".

stats