TRICENTENARI DE LA DESFETA
Crònica 24/03/2012

BCN celebrarà els 300 anys dels fets del 1714 en clau sobiranista

Barcelona vol commemorar els 300 anys dels fets del 1714 amb una sèrie d'actes que reivindiquin la seva tradició de lluita per la llibertat. El disseny del programa anirà a càrrec del periodista Toni Soler.

Sara González
2 min
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, amb el periodista Toni Soler ahir a l'Ajuntament abans de presentar els actes del 1714.

BARCELONA.L'Ajuntament de Barcelona no vol que els 14 mesos de resistència de la ciutat per no rendir-se davant les tropes de Felip V quedin en un calaix més de la memòria històrica de Catalunya. El govern de Xavier Trias va anunciar ahir que el 2014 la ciutat commemorarà el tricentenari de la desfeta de la Guerra de Successió en un any temàtic que estarà sota la batuta de l'historiador i periodista Toni Soler. Trias va deixar clar ahir que festivitat, pedagogia i reflexió aniran de bracet perquè Barcelona, que després de tres segles segueix plantejant-se el seu model de futur, vol ser coneguda al món com una ciutat sense por d'exercir la llibertat i com a capital d'una Catalunya que vol "avançar cap a la seva sobirania".

Què significava ser català el 1714? Per què els catalans van plantar cara "d'una manera gairebé suïcida" als dos monarques absolutistes més portents de l'època? Per què aquesta és la data més decisiva de la història contemporània de Catalunya? Aquestes són les preguntes a les quals Soler té per objectiu donar resposta en una "ambiciosa" agenda d'actes que buscarà la complicitat del teixit associatiu i que ha de servir per crear una "empatia" entre els barcelonins del 2014 i els del 1714.

De fet, el periodista va subratllar que en aquests moments "tant Catalunya com Europa estan en una cruïlla similar" a la que estaven durant el setge de Barcelona, ja que tant aleshores com ara el "concepte de sobirania està sotmès a debat". La celebració ha de servir, segons Soler, per extreure'n "lliçons per al present i per al futur".

Tot i això, la voluntat de l'Ajuntament és mantenir els actes de commemoració "al marge de la conjuntura". Cal tenir en compte que l'11 de setembre del 2014 és precisament la data que moviments socials com l'Assemblea Nacional Catalana han fixat per celebrar un referèndum per la independència. El regidor de Cultura, Jaume Ciurana, va deixar clar ahir que la celebració intentarà "fugir" de tot aquest context, ja que seria un "error posar-la al servei d'altres causes" que vagin més enllà de la recuperació de la memòria i el fet de contemplar la contemporaneïtat d'uns fets.

Malgrat la prudència de CiU, el PP ja va carregar ahir contra la proposta de celebració, que es plantejarà al ple de l'Ajuntament del 30 de març. El líder popular barceloní, Alberto Fernández Díaz, va exigir a Trias que "encari el futur de Barcelona i Catalunya pensant més en el segle XXI i no recordant el XVIII", va demanar conèixer el cost del programa d'actes i va subratllar que no és casualitat que Trias presentés la proposta just el dia que començava el congrés de CDC.

El format de commemoració de la data, que estarà coordinat per l'Institut de Cultura de Barcelona, serà el d'un any temàtic, com el que es va dedicar a Gaudí i Cerdà. L'epicentre dels actes serà el Born Centre Cultural, un centre de divulgació que el govern municipal preveu inaugurar el setembre del 2013.

stats