ART PÚBLIC
Crònica 13/02/2012

BCN inaugura el monument als castellers enmig de la polèmica

La polèmica va eclipsar ahir la inauguració del monument als castellers de Barcelona, obra d'Antoni Llena. Els treballadors de TMB es van sumar als crítics amb l'escultura per boicotejar l'acte.

M. Ortega
2 min
BCN inaugura el monument als castellers enmig de la polèmica

BARCELONAPer la ubicació, per la mida, pel preu i, fins i tot, pel concepte. El monument que Barcelona ha aixecat als castellers, obra de l'artista Antoni Llena, a la plaça Sant Miquel, ha avançat sempre de la mà de la polèmica. I la inauguració ahir, durant les festes de Santa Eulàlia a la ciutat, no en va estar exempta. Al sector crític amb l'obra s'hi va sumar un grup de treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), tots ells van escridassar l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, en el moment de la seva intervenció. Amb el compte enrere engegat per a la vaga que han anunciat i que coincideix amb el Mobile World Congress -del 27 de febrer a l'1 de març-, treballadors de metro i bus van aprofitar ahir la cita festiva per reiterar les seves reivindicacions laborals i per recriminar a l'alcalde que no accepti reunir-se amb ells per desencallar la situació. Trias, però, ja ha advertit que no farà de mediador en el conflicte.

L'alcalde, que es va confessar molt satisfet amb l'obra de Llena perquè és "atrevida i trencadora" i perquè es convertirà en una "icona" de la ciutat, va assegurar que havia estat una "pena" la protesta i que els treballadors havien "confós els moments", en una línia de crítica molt similar a la que ja els va dirigir després de la convocatòria de vaga, que coincidirà amb el congrés de telefonia, que considera "tan important com els Jocs Olímpics". Trias va admetre que no sabia si la protesta havia espatllat la inauguració del monument i va lamentar els perjudicis a les colles castelleres de la ciutat, que van participar en l'acte aixecant cadascuna un pilar davant de l'escultura: "Sé que com a alcalde estic sotmès a la crítica, però crec que els castellers no s'ho mereixen".

Segons els representants dels treballadors, però, l'únic "culpable" de la situació és, precisament, l'alcalde, a qui acusen d'haver provocat la vaga "en no complir amb els acords laborals vigents" i "destruir el servei del transport públic amb augments de preu", segons lamentava Josep Garganté, treballador d'autobusos de TMB. Els treballadors exigeixen que es compleixi el conveni col·lectiu i se'ls apliqui l'increment de l'IPC.

El grup municipal del PP, crític d'entrada amb el monument, va donar més corda a la polèmica titllant d'"inacceptable" que s'hi inverteixin 705.000 euros. El mateix artista es va referir ahir al debat sobre el preu i va ironitzar dient que si l'Ajuntament es plantegés vendre-la, en trauria quatre vegades més.

stats