CIVISME
Crònica 04/01/2012

BCN gasta 2,1 milions l'any per netejar l'orina del carrer

Ara
2 min
Un operari de la brigada de neteja especialitzada a treure les restes d'orina dels carrers.

BARCELONANetejar l'orina dels carrers de Barcelona costa cada any més de 2,1 milions d'euros a l'Ajuntament. És per això que el consistori es planteja tornar a instal·lar lavabos públics als carrers, per reduir el nombre de persones que orinen a la via pública, sobretot al barri del Raval, a la resta del districte de Ciutat Vella, a l'Eixample i a Sant Martí. El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, opina que a la ciutat "es beu massa alcohol" i això provoca que molts ciutadans hagin de fer les necessitats al carrer. També es demanarà als bars que deixin entrar les persones que vulguin orinar i ha recordat que la Guàrdia Urbana ha denunciat des del juliol més de 4.000 persones per fer les necessitats a la via pública, un 12,9% més que en el mateix període de l'any anterior. Les multes són de 120 euros per als que escupen, 180 per als que orinen i 240 per als que defequen.

Una vintena d'operaris

L'equip de neteja de l'orina dels carrers consta de 16 operaris a l'hivern i 22 a l'estiu. Van en equips de dues persones, amb un vehicle petit amb aigua a pressió barrejada amb un producte desodorant per treure la mala olor. A l'hivern hi ha sis equips al matí i dos a la tarda, mentre que a l'estiu n'hi ha set al matí i quatre a la tarda. Treballen principalment al Raval, a la resta de Ciutat Vella i a les zones d'oci de Sant Martí i l'Eixample. A la resta de la ciutat aquesta neteja específica s'inclou dins del dispositiu general de neteja. Al Raval, a més, es rega cada nit i a la resta de Ciutat Vella es rega cada dos dies a l'hivern i cada dia a l'estiu.

Puigdollers va lamentar ahir que la ciutat hagi de gastar 2,1 milions a netejar el que embruten "uns quants incívics", diners que es podrien dedicar a l'atenció de les persones. Per això, ha apostat per reduir el consum d'alcohol al carrer, perseguint els llauners, cosa que també reduiria el nombre de serveis d'atenció sanitària per consum excessiu d'alcohol.

stats