Publicitat
Publicitat

MOBILITAT

Barcelona prohibirà els autocars a la Sagrada Família

Barcelona ha declarat el perímetre de la Sagrada Família zona lliure d'autocars turístics. Després d'anys d'estudis i propostes -i d'una intensa pressió veïnal-, l'Ajuntament va anunciar ahir que prohibirà l'accés i l'estacionament d'aquests vehicles al voltant del temple per tal de disminuir la pressió turística que suporten diàriament els veïns d'aquesta zona, per on poden arribar a passar uns 60 autocars en hores punta i més de 200 al cap del dia.

Les diverses proves dels successius equips de govern no han assolit objectius i ara es proposa una solució més d'arrel: impedir que els turistes arribin amb autocar fins a la porta del temple i habilitar més espais d'estacionament i itineraris senyalitzats per a vianants. Un pla de xoc que, segons el regidor de l'Eixample, Gerard Ardanuy, no impedirà actuacions de futur, com ara l'aparcament subterrani construït davant de la façana de la Glòria que va anunciar l'alcalde Xavier Trias després del tràgic accident de finals de setembre, quan un autocar desbocat va envestir tres persones.

L'Ajuntamement impulsa ara la conversió dels voltants del temple en zona de trànsit pacificat i, a banda d'impedir-hi l'estacionament d'autocars turístics i desplaçar, òbviament, les parades dels carrers Marina i Sardenya fins a la plaça de la Hispanitat, el pla també preveu la creació de nous aparcaments per a autocars -les places passaran de les 44 actuals a 52-, que es connectaran amb el temple a través d'itineraris per a vianants. Una altra de les mesures serà ampliar les voreres de davant de les façanes del Naixement i la Passió, on es generen les aglomeracions més grans, fins als 7,25 metres. Els carrers Marina i Sardenya perdran, a aquesta altura, un carril de circulació per sumar-lo a les voreres. Una mesura que, com remarcava ahir Ardanuy, a la pràctica ja s'està aplicant, perquè "davant de les grans cues que s'hi generaven, sovint s'acabava impedint -amb cons-la circulació al carril que queda més a prop del temple".

A partir de Setmana Santa

L'Ajuntament ja ha engegat les converses amb veïns i operadors turístics sobre els canvis. Per al president de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, Jaume Torrens, l'anunci "és una escletxa d'esperança" perquè "almenys una part" de les seves demandes seran ateses. Està previst que els treballs de senyalització i d'ampliació de voreres puguin començar de manera imminent i que el temple es blindi a partir de Setmana Santa. Les obres compten amb un pressupost de 700.000 euros i el gruix més important es destinarà a les voreres, però també a l'adaptació de nous espais per a estacionament. S'habilitaran places entre la Diagonal i la plaça Neruda, entre Consell de Cent i Lepant i a l'entorn de la Monumental mantenint el model actual: places gratuïtes per a un màxim de deu minuts, d'altres de pagament per a un màxim de dues hores i una tercera tipologia per a llarga durada.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT