SERVEIS SOCIALS
Crònica 04/11/2011

BCN tindrà un hotel per a desnonats

La nova realitat dels desnonaments comença a obligar les institucions a prendre mesures d'urgència innovadores: l'Ajuntament de Barcelona està negociant l'obertura d'un "hotel social".

Albert Balanzà
2 min
Okupes per necessitat El Juan Miguel viu amb la seva dona i els seus dos fills en un dels pisos del bloc ocupat al carrer Almagro. Fa més d'un any que els van desnonar del seu pis a Santa Coloma de Gramenet i avui continua a l'atur i espera un tercer fill.  Ell va ser un dels primers inquilins d'aquest edifici.

Barcelona.Hi ha hagut hotels que han acollit reallotjats per grans sinistres a la ciutat i pisos de suport per a dones maltractades. Però mai no hi havia hagut a Barcelona encara un hotel per a casos de desnonaments de famílies que necessitin un sostre de manera immediata. Aquest és el dèficit que vol cobrir l'Ajuntament de Barcelona aquest mandat i que està relacionat directament amb la nova situació social, que ha precipitat al carrer molta gent que no pot cobrir mensualment la seva hipoteca i és expulsada dels seus domicilis.

La tercera tinent d'alcalde, Maite Fandos, va anunciar ahir la creació d'aquest "hotel social" que s'està negociant ja almenys amb tres entitats amb llarga experiència en serveis socials de la ciutat i que ja disposen de pisos d'emergència, Càritas, Fundació Arrels i Creu Roja. Ara mateix els serveis que ofereix l'Ajuntament per cobrir aquesta problemàtica es vehiculen a través de pensions o dels 600 pisos que el Patronat Municipal de l'Habitatge posa a disposició de la taula d'emergència social perquè analitzi i atorgui lloc als casos més urgents. "Però els pisos sovint no estan disponibles de manera immediata i necessitem aquesta oferta de primer moment", va explicar Fandos.

Fonts municipals han detallat que aquesta oferta se centrarà a atendre "casos de vulnerabilitat del nucli familiar en cas de desnonament" i que l'Ajuntament, a partir del pressupost de què disposa per fer aquesta nova oferta, no es planteja un immoble de nova construcció sinó més aviat la reconversió d'un espai que ja estigui en ús però que estigui infrautilitzat. Segons Fandos, aquest hotel social s'haurà d'adequar mínimament per donar cabuda a serveis d'atenció social i espais condicionats per a infants per a l'estudi i l'esbarjo.

Fandos, també en aquest àmbit dels desnonaments, es va mostrar crítica amb els indignats del 15-O que estan allotjats en l'immoble del carrer Almagro de Nou Barris perquè "no deixen que entrem en contacte amb les famílies que hi ha allà afectades". L'Ajuntament defensa que els serveis socials han d'abordar la problemàtica cas per cas però aquesta estratègia topa amb els indignats, que no descarten la pressió en bloc. Un equip mixt format per un mediador de Participació Ciutadana i tècnics de serveis socials ha fet fins a tres contactes amb els portaveus de l'assemblea vinculada al pis d'Almagro. En una altra ocasió, el comissionat de Participació, Carles Agustí, també ha fet un contacte telefònic. "Hi ha hagut interès a solucionar la situació, hem ofert una taula de negociació i ara esperem resposta", diu Agustí.

stats