Crònica 16/03/2011

Dos morts, dos-cents ferits i estat d'emergència a Bahrain

Redacció
2 min
Els tancs de l'exèrcit als carrers de Bahrain després de la declaració de l'estat d'emergència.

Després d'haver rebut el suport d'un miler de soldats de l'Aràbia Saudita, el rei Hamad de Bahrain va ordenar ahir una brutal repressió contra les protestes que fa setmanes exigeixen la democratització del règim. Un manifestant va morir a Sirta i dos-cents van ser ferits per foc real o bales de goma, segons fonts mèdiques. Un policia va morir després de ser atropellat per un cotxe. El monarca va declarar l'estat d'emergència durant tres mesos per aturar l'aixecament.

Hamad va encarregar al comandant de les forces armades que restableixi l'ordre amb l'ajuda de les tropes del Golf que van entrar dilluns a Bahrain. El ministre de l'Interior de l'illa, Rashid al-Khalifa, va afirmar ahir que "perquè la situació torni a la normalitat hem d'establir l'ordre i la seguretat, i aturar les violacions que s'han estès i els disturbis entre la gent del nostre país".

Majoria discriminada

A Bahrain més del 60% de la població és xiïta, una majoria que es queixa de la discriminació a què es veu sotmesa per la família reial sunnita. Milers de manifestants es van mobilitzar ahir al davant del palau reial de Manamah i en altres punts del país per demanar la reforma de la monarquia. L'oposició reclama la instauració d'una monarquia parlamentària, amb una nova Constitució que permeti al poble escollir un Parlament i un govern independent de la família reial.

El principal grup de l'oposició xiïta, el Wefaq, va condemnar l'establiment de l'estat d'emergència i va demanar una intervenció internacional. L'Iran també s'ha mostrat en contra de l'enviament de tropes. "La presència de forces estrangeres i la ingerència en els assumptes interns de Bahrain és inacceptable".

A diferència dels processos de Tunísia i Egipte, a Bahrain la població no està unida contra el règim, cosa que fa créixer el risc que el país caigui en un enfrontament civil. En els últims mesos, els xocs entre joves xiïtes i sunnites s'han convertit en un fet quotidià, i la Universitat de Bahrain, focus de la revolta, ha tancat les portes.

stats