AGRICULTURA
Crònica 18/01/2012

Baixa el preu de reg al canal Segarra-Garrigues

La Generalitat ha rebaixat el preu respecte al previst en l'aigua de reg del canal Segarra-Garrigues. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va explicar que s'ha ajustat el preu per atreure regants.

Albert Lijarcio
2 min
OBRES A BON RITME   A finals d'any s'espera  Que les obres del canal  Segarra-Garrigues  Estiguin executades  En un 80%.

LLEIDA.El Govern ja ha fixat el preu de l'aigua de reg del canal Segarra-Garrigues en 8 cèntims d'euro per metre cúbic d'aigua. Finalment, s'ha anat a la baixa respecte a les últimes xifres que es van posar sobre la taula i que el situaven entre els 10 i 12 cèntims d'euro. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, el va qualificar ahir d'"assumible" i va explicar que s'ha ajustat "per fer possible que hi hagi un punt d'atracció més gran a les persones que poden posar en reg les seves finques". A banda del preu pel consum, caldrà pagar un cànon anual de 181 euros per cada hectàrea posada en reg.

La Generalitat estableix bonificacions en el tram fix del preu, que aniran del 75% el primer any fins al 25% per al tercer, amb l'objectiu d'incentivar-ne la integració del sector al regadiu. Fins ara s'han consumit 4,7 hectòmetres cúbics d'aigua, que no s'havien pagat, i amb la fixació del preu els regants hauran de pagar aquest consum a raó de 0,088 euros per metre cúbic. A més, es preveu que les subvencions als plans de millora puguin arribar a cobrir fins a un 40 per cent de la inversió i que s'obrin línies de finançament a través de l'Institut Català de Finances.

Pel que fa als avenços en les concentracions parcel·làries, ara per ara, s'ha arribat a un acord en un 60 per cent dels casos, cosa que vol dir que s'ha redistribuït una superfície de 25.000 hectàrees, de les quals 4.700 ja estan escripturades. El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, afirma que el sector "té unes ganes reals d'apuntar-se" i que les comunitats de regants han establert línies de crèdit amb entitats financeres per tal que els pagesos puguin tirar endavant les inversions.

El president de la comunitat de regants del Segarra-Garrigues, Josep París, té clar que el futur passa per la conversió al regadiu de la superfície agrària que abastirà el canal: "Estem fent una gran fàbrica d'aliments que mai es deslocalitzarà de les nostres terres". I afegeix que l'increment productiu del territori pot ajudar a la instal·lació d'indústries transformadores a la seva àrea d'influència.

Es dobla l'àrea regable

La superfície que es podrà regar mitjançant el canal Segarra-Garrigues es duplicarà durant aquest 2012, passant de les 5.200 hectàrees potencials actuals a les 12.000, segons dades de la comunitat de regants. En aquests moments l'aigua ja arriba a unes 2.500 hectàrees -i s'utilitza en 1.427 hectàrees- mentre que, a la resta de finques, queda pendent que els propietaris instal·lin els sistemes de reg i preparin els conreus. L'objectiu és que abans d'acabar l'any es reguin 3.500 hectàrees i que el 2014 ja en siguin 10.000.

Les obres de construcció del canal principal estan en un 66 per cent d'execució. El gruix dels treballs se centren en el cinquè i últim tram de la infraestructura, que passa per la comarca de les Garrigues, on una tuneladora està perforant l'espai protegit dels Bessons. La Generalitat hi destina enguany un total de 106 milions d'euros. Es calcula que l'obra, un cop finalitzada el 2014, haurà costat uns 1.900 milions d'euros, dels quals 444 van a càrrec de l'Estat.

stats