PRÒXIM ORIENT
Crònica 30/01/2012

Baixar al-Assad envia els tancs a les portes de Damasc

El règim sirià ha posat en marxa aquest cap de setmana una ofensiva militar sense precedents per sufocar la revolta. La Lliga Àrab demanarà al Consell de Seguretat de l'ONU que prengui mesures.

Cristina Mas
2 min
Baixar al-Assad envia els tancs a les portes de Damasc

BARCELONAL'exèrcit sirià es va desplegar ahir fins a les portes de la capital, Damasc, en una gran ofensiva per recuperar el control de poblacions que s'havien posat al costat de l'oposició. Els tancs van arribar fins a 4 quilòmetres del centre urbà, segons informaven diversos activistes des del terreny.

"Són els combats més intensos i els més pròxims a la capital des de l'inici de la revolta", explicava a l'ARA des de Londres Rami Abdul Rahman, president de l'Observatori Sirià dels Drets Humans. Abdul Rahman no va poder confirmar ni desmentir les informacions sobre bombardejos sobre diverses ciutats: l'agència AFP citava un activista de Rankous, a 45 quilòmetres de la capital, que denunciava l'esfondrament de 25 edificis per atacs d'artilleria pesant. Els Comitès de Coordinació Local, l'organisme que agrupa bona part de l'oposició a l'interior, estimaven que ahir van morir 62 persones al país, 26 de les quals civils.

Els atacs del cap de setmana, que han causat més de 200 morts segons l'oposició, donen arguments als que fa temps alerten d'una deriva militar de la revolta, que va començar fa onze mesos com un alçament pacífic de la població per demanar reformes al règim. Després d'almenys 5.400 morts (l'ONU diu que des del novembre no té informacions fiables per actualitzar el recompte de víctimes) i la deserció de milers de militars, que s'han negat a participar en la repressió i han format l'Exèrcit Sirià Lliure, la guerra civil sembla inevitable.

L'analista sirià Salam Kawakibi, de l'Arab Reform Initiative de París, creu que aquesta és l'estratègia del règim: "Des de dijous s'han intensificat els bombardejos sobre Homs i Hama. Hi ha massacres d'infants i famílies senceres: volen atiar el foc d'una guerra civil". Kawakibi, però, aclareix que "el que està passant a Síria és una guerra contra els civils, i no serà la guerra civil que el règim vol ni la que temen els observadors estrangers".

Reunions a Nova York

L'escalada de violència va portar dissabte la Lliga Àrab a cancel·lar la seva missió d'observadors, un gest criticat ahir pel règim i per Moscou, aliat tradicional de Damasc. Els responsables de la Lliga seran avui a Nova York per demanar al Consell de Seguretat de l'ONU que doni suport al seu pla de sortida a la crisi. L'organisme panàrab reclama que Baixar al-Assad lliuri el poder al vicepresident i es formi un govern d'unitat que convoqui eleccions.

"Els països del Golf busquen resultats: volen veure canvis ràpids a Síria i que deixi de ser un focus d'inestabilitat a la regió. La situació es deteriora i tot el que passa a Síria té implicacions al Líban, l'Iraq, Israel, Turquia...", explica des de Ginebra Christian Koch, director del Gulf Research Center. Davant la falta de resposta de les potències occidentals, l'analista descarta una intervenció militar liderada pels països àrabs sobre Síria, "perquè no tenen capacitat per enfrontar-se a l'exèrcit sirià". Pels estats del Golf, afeblir el règim de Damasc és, recorda Koch, "una bona oportunitat per atacar de manera indirecta l'etern enemic, l'Iran", aliat de Síria.

stats