20 ANYS DE LES GUERRES A L'EXIUGOSLÀVIA
Crònica 23/06/2011

Els Balcans ja no s'emmirallen només en Europa

Marc Vidal
2 min
Martí Anglada en l'acte de dimarts d'Horitzó Europa i Igman Acció Solidària.

BarcelonaUn cafè i dues cadires. Vet aquí la simple escenografia que va acompanyar dimarts al Teatre Tantarantana de Barcelona una reflexió col·lectiva sobre els 20 anys de l'inici de les guerres balcàniques, que es compleixen dissabte.

La inèdita iniciativa, convocada per Horitzó Europa i Igman Acció Solidària, que va incloure l'adaptació teatral de La idea d'Europa, de George Steiner, va aplegar dalt de l'escenari Sonja Mitrovic, llicenciada en Relacions Internacionals a la Universitat de Belgrad, i el periodista Martí Anglada.

Tots dos van coincidir que el temps cura les ferides, que els conflictes perden intensitat quan es debaten al voltant d'una taula, especialment si és la de la Unió Europea, però que esborrar-se, no s'esborren mai del tot. I que gestos com el de la cancellera alemanya, Angela Merkel, en què donava per liquidat el multiculturalisme, semblen una broma de mal gust en països com Bòsnia i Hercegovina, que, si alguna cosa representen, és l'expressió pura de la diversitat cultural.

En definitiva, l'Europa a la qual aspiren ingressar els països balcànics ha canviat molt. L'euroescepticisme, la ultradreta, la crisi econòmica, la pèrdua de pes en l'escena global han transfigurat una UE que ha deixat de ser per a aquests països l'únic referent vàlid "i ha donat via lliure a Rússia i Turquia per exercir la seva influència sobre la regió", va reflexionar Sonja Mitrovic.

Menys tensió als Balcans

I és precisament, segons va apuntar Martí Anglada, el fet que Rússia, Turquia i la UE, que històricament han competit per dominar la península Balcànica, hagin obert canals d'entesa entre elles els últims anys el que ha afluixat la tensió a la zona i ha permès que els vells conflictes, ara mateix, quedin enrere.

stats