Crònica 21/12/2011

Baldoví toca el voraviu amb la corrupció del PP

F.c./j.r.
2 min

MADRID.Si el retorn de l'esquerra abertzale a les Corts feia història no menys significativa era la presència, per primer cop des de la Segona República, d'un diputat nacionalista i d'esquerres electe pel País Valencià. Joan Baldoví va arrencar en valencià per reivindicar el català de les comarques del sud i va traçar una intervenció gens amable amb el PP fins al punt de treure de polleguera Rajoy quan va denunciar els casos de corrupció que esquitxen desenes de dirigents del seu partit al País Valencià o el cas dels vestits pel quals es jutja Francisco Camps.

El diputat de Compromís va denunciar que amb la decisió de no concedir grup propi a Amaiur i massificar el mixt, convertit en "la cabina dels germans Marx", es volen ofegar les minories. Va demanar un canvi de la llei electoral i més transparència política.

Baldoví va evocar el panorama de ruïna econòmica del País Valencià després de setze anys de governs "corruptes" i de construir obres faraòniques "com l'aeroport de vianants" de Castelló. Rajoy va pujar a la tribuna visiblement irat per les crítiques i va convertir la defensa dels polítics del PP en aquell territori en una defensa del mateix País Valencià. "Aquella és una terra fantàstica i jo defenso la seva manera de ser, de sentir, el seu present i el seu futur", va afirmar. De Camps no en va dir ni piu, però les frases de Rajoy van servir perquè Canal 9, la televisió pública valenciana, afirmés que el president espanyol "defensava la Comunitat Valenciana dels atacs de Compromís". El líder del PP va animar Baldoví a preguntar-se per què els valencians el voten a ell i no al nacionalisme d'esquerres. El diputat va replicar que els vots "no serveixen per tapar la corrupció".

Esquerra, silenciada

Al debat no es va sentir finalment la veu d'ERC, que pretenia reivindicar que a Catalunya no li queda més que la independència. La seva entrada temporal al grup d'IU-ICV per cobrar la subvenció del mailing electoral (gairebé 60.000 euros) va fer que no se'ls deixés intervenir al torn del mixt perquè no hi havia temps legal per fer l'altre grup.

stats