REFORMA DEL SECTOR FINANCER
Crònica 22/10/2011

Banc Sabadell demana crear una entitat que agrupi els actius tòxics

El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, creu que ha arribat l'hora de concentrar els actius dolents en una entitat pública. Des de CatalunyaCaixa avisen que això farà augmentar el dèficit.

Toni Garganté
3 min
El director general adjunt de Banc Sabadell, Tomàs Varela, (esquerre) observa el conseller delegat, Jaume Guardiola, en la darrera roda de premsa de resultats.

Barcelona.Una vegada ja avançada la reordenació del sistema bancari espanyol, "és el moment de crear un banc dolent", una entitat que agrupi tots els actius immobiliaris tòxics (de dubtós cobrament) del sector, i que tingui "el suport de fons públics". Així de clar va parlar ahir el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, després d'argumentar que la reordenació que ha impulsat el Banc d'Espanya a través del FROB ha primat inicialment la "recapitalització i la consolidació", és a dir, la fusió d'entitats.

"Ara que tot s'apropa al final, es pot parlar de formar un banc dolent", va afegir. Guardiola va afirmar durant la seva intervenció en una jornada organitzada per Esade i el Barcelona Meeting Point (BMP) que l'entitat que concentraria tots els actius tòxics seria comprada per un fons estatal amb un descompte sobre la valoració de la banca, i que pagaria amb bons del mateix fons. La creació d'un banc que aglutini els productes dolents ha estat la solució que han trobat els governs de Bèlgica i França per reflotar Dexia, que precisament a Espanya té com a soci el Banc de Sabadell. En una trobada posterior amb periodistes, Guardiola va assenyalar que Dexia és ara una entitat "més segura que mai" perquè te participació pública. "Nosaltres ens trobem còmodes amb ells". El banc que presideix Josep Oliu manté la seva participació del 40% a Dexia Sabadell (la resta està en mans del banc europeu), un organisme que es dedica al finançament d'obres públiques.

La possible formació d'un banc dolent la va matisar el conseller delegat de CatalunyaCaixa immobiliària, Eduard Mendiluce, que va intervenir en la següent taula rodona. Mendiluce va avisar de la factura que podria suposar la creació d'aquest banc dolent, especialment pel que fa al nivell de deute sobre el PIB, que podria passar de l'actual 68% al 73%, amb un cost de 150.000 milions d'euros.

Cost de l'1,7% del PIB

El conseller delegat del Sabadell va assegurar que el cost que ha tingut la reestructuració bancària espanyola fins ara ha tingut un cost equivalent a l'1,7% del PIB, "que serà més elevat" amb la segona onada d'integracions que ha encetat la fusió entre el Banc Popular i el Pastor. L'operació més imminent és l'adjudicació de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), que ha quedat posposada fins després de les eleccions del novembre.

Guardiola va reconèixer que el mateix Banc Sabadell està interessat a participar en aquesta consolidació del sector, tenint en compte que els 170.000 milions d'euros en actius de la suma del Popular i el Pastor queda lluny dels 97.000 milions que manté l'entitat vallesana. Per la seva banda, el soci de la consultora Pricewaterhouse, Luis de Guindos, va demanar que la segona onada d'integracions sigui ràpida: "Estem donant la sensació que ens quedem enrere". Un dels problemes de fons per De Guindos són els propers venciments deute de 220.000 milions (representen el 21% del PIB), que s'han de pagar o bé refinançar. D'aquesta quantitat, 120.000 milions són privats.

El problema és el sòl

Per Mendiluce, un dels problemes més urgents dels actius immobiliàris que tenen les caixes als seus balanços és el valor del sòl, és a dir, promocions que no han ni començat. En aquest sentit, CatalunyaCaixa preveu aixecar 2.500 habitatges en els propers mesos per donar sortida a l'estoc existent.

Des del 2009, la caixa ha comercialitzat 18.262 habitatges, entre venda i lloguer. Mendiluce va destacar que ha detectat un increment sostingut de les vendes de pisos en els últims mesos.

stats