GRÈCIA EL PERILL DE FALLIDA
Crònica 22/06/2011

El Banc d'Espanya a Grècia: "Els Reis d'Orient no existeixen"

Espanya va fer un pas en el bon camí pagant menys per col·locar lletres a sis mesos, cosa que va donar un impuls a la borsa i va fer baixar la prima de risc. Europa manté el desacord per el segon rescat grec.

Miquel Codolar
3 min
Fuig d'estudi El governador del Banc d'Espanya, Fernández Ordóñez, va repartir molts consells però dels bancs en va parlar poc.

Madrid.Hi ha dos blocs diferenciats dels països anomenats perifèrics de la zona euro. El pitjor és el de Grècia, Irlanda i Portugal, i n'hi ha un altre que inclou Itàlia, Bèlgica i Espanya. Aquesta classificació que fan els analistes de Banca March es va veure reforçada ahir quan Espanya va aconseguir pagar menys en una col·locació de lletres a sis mesos, un èxit que va acostar l'Íbex als 10.200 punts. També va permetre relaxar la prima de risc, que és el diferencial entre el que paguen Espanya i Alemanya per col·locar deute, i que va passar dels 262 punts als 254.

Però això és un miratge. Representants polítics i financers van tornar a insistir en la necessitat de posar-se d'acord per solucionar els problemes de Grècia. El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez (Mafo), va dir que "és imprescindible" trobar solucions per a les economies d'Irlanda i Portugal, però sobretot per a Grècia, "on la tensió és màxima i del seu desenllaç se'n poden derivar implicacions molt transcendentals per al conjunt de la zona euro".

Però a l'Eurogrup es manté el desacord sobre el segon rescat a Grècia. Fernández Ordóñez està d'acord amb tots els membres del Banc Central Europeu (BCE) que la reestructuració del deute grec ha de ser voluntària si no es vol que el país acabi amb fallida i que al final surti més car. Va advertir que els diners vindran dels estats a través dels pressupostos perquè "els Reis d'Orient no existeixen" i, per tant, ningú es podrà comportar de manera passiva, caldrà compromís.

Per això va criticar la manca de "solidaritat" del Regne Unit, que s'ha negat a participar en aquest rescat. Els perjudicats que l'acord no s'acabi de materialitzar són els països "més vulnerables que no han acabat de fer els deures", com Espanya, va dir Mafo. Aquesta circumstància fa que l'economia espanyola estigui sotmesa "a una vigilància molt estricta dels mercats" que exigeixen un nivell "injustificadament elevat de les primes de risc".

Però Espanya no en té prou de mirar com va Grècia. El Banc d'Espanya va insistir que la tasca "més urgent" és dotar el mercat laboral de més flexibilitat. Va advertir que s'ha d'incloure durant el tràmit parlamentari del decret de la reforma dels convenis que avui el Congrés ha de convalidar, o si no la recuperació espanyola serà "molt difícil".

L'altra prioritat del govern espanyol, per Mafo, ha de ser collar mitjançant una "aplicació estricta" del sistema d'autoritzacions per emetre deute les autonomies que no compleixen l'objectiu -com Catalunya ja ha anunciat que farà si l'Estat no paga el fons de competitivitat-, així com la publicació regular i detallada de les finances autonòmiques. El comissari europeu de la Competència i vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, va indicar en el mateix sentit que les autonomies han de "trobar la manera" de complir les exigències.

Zapatero fins al final

Durant la seva intervenció al Congrés, Mafo va repartir consells però gairebé no va parlar de la banca. Va ser a la sortida que va indicar que en aquest moment el Banc d'Espanya no pot prendre cap decisió sobre la investigació oberta a la família Botín, al davant del Banco Santander, per possibles delictes contra la hisenda pública i i falsedat documental. No obstant, a l'espera del que decideixi la justícia "els serveis jurídics estan preparats per a tot".

Per la seva banda, el cap de l'executiu espanyol va defensar que esgotarà la legislatura per completar les reformes, ja que "malgrat les turbulències de la zona euro, Espanya està aguantant". Zapatero va atribuir aquesta suposada fortalesa als "esforços" i a les reformes que està posant en marxa el seu executiu, per damunt d'interessos "personals i de partit". Va reconèixer que el PSOE "pateix quan cal prendre mesures dures", però va defensar que les acaba duent a terme, mentre que el PP només pensa "a curt termini", crea "alarma, dramatisme i dificultat" i no ajuda Espanya. Durant el ple del Senat, el portaveu del PP, Pío García Escudero, va demanar de nou al govern espanyol que plegui perquè considera que està "en fase terminal" i immers en un escenari de "descomposició política, econòmica i democràtica".

stats