LENT CREIXEMENT
Crònica 07/05/2011

El Banc d'Espanya avala ara els brots verds de Zapatero

Per primera vegada, el Banc d'Espanya va manifestar ahir que les retallades de l'Estat són "compatibles" amb l'assoliment de l'objectiu del dèficit del 6%, segons va exposar al Butlletí de l'entitat.

M. Codolar / A. Carbonell
2 min
El Banc d'Espanya avala ara Els brots verds de Zapatero

Madrid / barcelona.Quan la discrepància es converteix en norma, els acostaments es noten més. El Banc d'Espanya diu ara que les retallades que l'Estat ha dut a terme fins ara són "compatibles amb l'objectiu del dèficit de l'exercici" i "coherents" amb el dèficit del 6% del PIB el 2011. En les últimes projeccions que havia fet, el Banc d'Espanya havia indicat que el dèficit de totes les administracions públiques no tancaria per sota del 6,2% del PIB i que el 2012 se situaria al 5,2%, lluny del 4,4% que defensa l'executiu.

I precisament quan el Banc d'Espanya s'acosta al govern espanyol, el govern, dolgut, li gira l'esquena. El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, no va voler valorar les dades a la roda de premsa posterior al consell de ministres. I no va fer servir l'argument habitual que no se les havia mirat. Va explicar que el govern espanyol no es pronunciaria fins que no se sabessin les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), perquè va dir que les dades del Banc d'Espanya i les del govern espanyol sovint no coincideixen.

La "modesta recuperació" de l'economia espanyola que descriu el Banc d'Espanya es basa en el fet que va mantenir el ritme de creixement trimestral al 0,2% entre el gener i el març d'enguany, ja que va elevar una dècima el seu creixement anual, fins al 0,7%, respecte de l'últim trimestre del 2010. Les exportacions van ser la clau. Malgrat aquestes dades, el Banc d'Espanya sosté que serà "crucial" una ràpida posada en marxa de les reformes del sistema públic de pensions.

El que el Banc d'Espanya considera "preocupant" i "excessiu" és l'increment dels sous entre el gener i el març. Fins i tot va alertar que la competitivitat de les empreses i la generació d'ocupació es poden veure perjudicades per haver de mantenir determinades clàusules relacionades amb els sous. El primer trimestre d'enguany els sous van augmentar el 3,1%, percentatge superior a l'1,4% que es va pactar el 2010.

Catalunya frena

L'informe del Banc d'Espanya va coincidir amb l'avanç de les dades de creixement del primer trimestre de la Generalitat. L'acceleració de la inflació, les dificultats d'accés al crèdit i l'augment dels tipus d'interès van impedir una embranzida més important de l'activitat a Catalunya i van situar el creixement trimestral del PIB en un testimonial 0,1%, lluny del 0,4% del mes passat. La desacceleració experimentada entre el gener i el març no ha permès que la taxa de creixement interanual superi l'1,3%. No obstant això, la millora és significativa si tenim en compte les xifres de fa un any, quan el PIB va retrocedir un 1,5%.

La situació és ben diferent segons la branca d'activitat en què ens fixem. Els responsables han estat els serveis i la indústria. Els sector serveis ha crescut un 1,8% en els primers tres mesos de l'any, una petita empenta més en una trajectòria de creixement que va iniciar el segon trimestre de l'any passat. La indústria va moderar de nou el seu creixement. Va créixer un 2,2%, un 0,5% menys que al tancament del 2010. Les exportacions van ser fonamentals. Per contra, l'ovella negra, un cop més, torna a ser la construcció, afectada per l'aturada total de l'activitat residencial i el descens de la inversió en obra pública. Al primer trimestre el sector del totxo va caure un 4%, un retrocés encara elevat però inferior al de trimestres anteriors, quan queia més del 6% i el 7%.

stats