DESPRÉS DE LA REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 21/02/2011

El Banc d'Espanya té poder per limitar l'obra social i els dividends

Redacció
2 min

BarcelonaLa reforma del sistema financer espanyol ha estat concebuda i forçada pel govern de l'Estat per trobar més comprensió i més confiança dels inversors estrangers, tot i que al final també ha comptat amb el vistiplau de les caixes, principals afectades per la reforma, que les aboca a la bancarització. El Banc d'Espanya sempre ha estat ferm defensor d'aquest canvi legislatiu, ja aprovat i publicat al BOE, que li confereix nous poders com a organisme controlador del sistema financer de l'Estat.

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, explicarà avui la situació que tenen davant les noves entitats. Entre les novetats que introdueix el reial decret llei, figura la capacitat del Banc d'Espanya de posar límits a l'obra social, al repartiment de dividends i a les remuneracions variables d'administradors i directius de les entitats financeres que no aconsegueixin la solvència exigida.

El govern finalment va transigir davant la CECA i ha donat més temps a les caixes per preparar la seva sortida a borsa. En concret, tindran de termini fins al mes de març de l'any vinent.

El que ha estat innegociable amb l'executiu són precisament els nivells de solvència, que no s'han rebaixat.

Les entitats que no cotitzin hauran de presentar unes ràtios de capital bàsic del 10% enfront del 8% per les que sí que surtin al parquet.

Si alguna entitat no aconsegueix aquest nivell de solvència el 10 de març, haurà de dissenyar un pla que la porti a aconseguir-ho, ja sigui per la via d'anar a buscar inversor privats o sortint a borsa.

Si es veuen obligades a recórrer al FROB, la condició per rebre recursos serà la seva conversió en banc en un termini màxim de tres mesos. L'entrada a l'accionariat per part del govern espanyol serà un fet si es dóna aquesta situació. Segons el reial decret, l'executiu podrà estar-s'hi per un període de fins a cinc anys.

Les caixes catalanes més exposades a aquest escenari són Catalunya Caixa i Unnim, que ja han engegat els processos per convertir-se en bancs.

stats