NOU MAPA FINANCER
Crònica 05/10/2011

El Banc d'Espanya limitarà els sous dels banquers

Els banquers s'hauran de reduir el sou quan els resultats de la seva entitat no siguin favorables. Així ho adverteix el Banc d'Espanya en una circular, que fins i tot es podrà aplicar de manera retroactiva.

Ignasi Pujol
2 min
El Banc d'Espanya limitarà Els sous dels banquers

Barcelona.El Banc d'Espanya no vol que hi hagi ni una ombra de dubte que el pugui deslegitimar en el procés de reordenació del sistema financer espanyol que, de moment, ha costat 7.551 milions d'euros a l'Estat. És per això que la institució governada per Miguel Ángel Fernández Ordóñez no ha trigat a fer un gest contra les desorbitades retribucions d'alguns exdirectius d'entitats intervingudes.

Nova Caixa Galicia, participada per l'Estat en un 93% des de divendres passat, hauria pagat prop de vuit milions d'euros al seu exdirector general, José Luis Pego, en concepte de prejubilació i indemnització. Dos exdirectius més de l'entitat s'haurien repartit 12 milions. Nova Caixa Galicia es va defensar ahir de l'escàndol de les prejubilacions i indemnitzacions a directius dient que el Banc d'Espanya n'estava informat en tot moment. La ministra d'Economia, Elena Salgado, va dir que aquestes retribucions "són inadmissibles".

La setmana passada es va saber també que María Dolores Amorós, exdirectora general de la CAM, s'havia atribuït una pensió vitalícia de 369.497 euros anuals.

El Banc d'Espanya ha tret a consulta una circular sobre determinació i control dels recursos propis mínims de la banca, en la qual també posa límits als sous dels banquers. Aquest document, que estarà en fase de consulta fins al 18 d'octubre i que entrarà en vigor el 31 de desembre, trasllada al sector les indicacions del reial decret amb què el govern va fixar límits a la retribució dels dipòsits bancaris i les remuneracions dels directius.

En la circular, el Banc d'Espanya estableix que les entitats hauran de reduir de manera "considerable" la part de sou variable que paguen als seus directius quan els resultats no siguin bons. El text diu expressament que quan els resultats financers siguin "mediocres o negatius", la remuneració variable, o bonus, haurà de baixar "tenint en compte tant la remuneració actual com les reduccions en els pagaments de quantitats prèviament meritades". Amb aquesta finalitat, bancs i caixes han d'incloure en els contractes de l'alta direcció "clàusules de reducció de la remuneració o de recuperació de retribucions ja satisfetes".

La nova norma també preveu que totes les entitats amb uns actius que superin els 10.000 milions d'euros (amb el balanç del 2010 i 2011 com a referència) hauran de tenir un comitè de remuneracions que haurà d'estar constituït abans del 31 de març. El regulador podrà exigir la creació d'aquest òrgan també a entitats que no assoleixin la dimensió mínima "per motius relacionats amb la seva organització interna o la naturalesa, l'abast i la complexitat de les seves activitats". Alhora, pot eximir del compliment les filials espanyoles de grups europeus que ho demanin.

Més transparència

L'organisme supervisor també ha imposat l'obligació d'informar un cop a l'any dels sous de la direcció, incloent-hi els beneficis discrecionals per les pensions i les indemnitzacions per acomiadament concedides durant l'exercici.

Aquesta informació, que no es donarà de manera individualitzada, haurà de deixar clar el nombre de beneficiaris i l'import màxim d'aquest tipus de pagaments abonats a una sola persona.

stats