CRISI DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 06/12/2011

El Banc d'Espanya obliga a revelar els sous als bancs amb diner públic

Els bancs i les antigues caixes amb ajuts públics hauran d'especificar els sous, dietes i primes variables dels directius i consellers. El termini per augmentar la transparència s'acaba el 31 de desembre.

Toni Garganté
2 min
Miguel Ángel Fernández Ordóñez busca totes les maneres per augmentar la transparència de les entitats financeres.

BARCELONA.El Banc d'Espanya ha decidit tallar els dubtes sobre possibles abusos en les retribucions de les cúpules directives dels bancs i les antigues caixes. L'entitat reguladora vol evitar aquestes pràctiques, especialment en organismes que han rebut ajuts públics a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB): BFA-Bankia (compta amb els actius de Caixa Laietana), BMN (integra Caixa Penedès), Banca Cívica, Caja España-Caja Duero i BBK, a més de CatalunyaCaixa, Unnim i NovaGalicia, tres entitats que han rebut participacions directes del FROB. Per si fos poc, aquest organisme ha intervingut la Caja Mediterráneo (CAM) i el Banc de València.

El Banc d'Espanya, que lidera el governador Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va emetre ahir una circular sobre normes d'informació financera, que obliga les entitats amb diners del FROB a presentar abans que s'acabi l'any informació segregada de manera individual dels sous, dietes, retribucions variables a curt i llarg termini i emoluments de les diferents comissions de control dels equips directius i els membres dels consells d'administració.

La circular emesa estipula un principi general pel qual les entitats que registrin resultats "mediocres o negatius" hauran de reduir "de manera considerable la remuneració variable", coincidint amb les recomanacions d'austeritat de l'Autoritat Bancària Europea (EBA en anglès), que en la cimera de finals de l'octubre passat va demanar austeritat als bancs europeus per aconseguir els nous requeriments de capital de màxima qualitat, fixats en el 9%.

Més en concret, el regulador assenyala que les entitats que hagin rebut diners públics "no podran, si no és que es justifica adequadament davant del Banc d'Espanya, satisfer remuneració variable als seus administradors i directius".

Per incrementar encara més la transparència, la circular descriu que les entitats que comptin amb més de 10.000 milions d'euros en actius hauran de constituir abans del 31 de març del 2012 un comitè de remuneracions.

L'increment del control del Banc d'Espanya va coincidir amb el dia que es va conèixer que l'exdirector general de Caja Cantabria (integrada en la fusió freda amb Cajastur i Caja Extremadura, que formen Effibank), Javier Eraso, va aconseguir presumptament una indemnització pròxima als sis milions.

Fa uns dies també va transcendir que el president de Caixa Penedès, Ricard Pagès; el director general de l'entitat, Manuel Troyano, i dos exdirectius més s'havien adjudicat uns complements de pensions de 20 milions. L'entitat financera va obligar a dimitir Pagès i Troyano i va donar suport les diligències que ha iniciat la Fiscalia per demanar responsabilitats als quatre extreballadors.

stats