ESTANCAMENT ECONÒMIC
Crònica 01/11/2011

El Banc d'Espanya vol més ajustos

El Banc d'Espanya alerta que l'estancament econòmic dificulta la reducció del dèficit en un moment en què els mercats miren l'Estat amb lupa. Per això demana que, si cal, s'executin noves reformes.

àlex Font Manté
2 min
Sota pressió El Banc d'Espanya pressiona Zapatero perquè emprengui noves mesures en cas que  el dèficit no hagi baixat  prou abans que marxi.

BARCELONA.El govern espanyol ha assegurat repetidament que complirà l'objectiu de dèficit, que és del 6% per aquest any, però pocs ho creuen. La gran majoria d'analistes consideren que aconseguir aquesta xifra serà impossible. Ahir el Banc d'Espanya va admetre que "existeixen riscos" per al compliment de l'objectiu i, per aquest motiu, va reclamar que s'adoptin "mesures addicionals" per demostrar el compromís espanyol amb l'austeritat fiscal. Tot i que no va concretar quines són aquestes mesures, hi ha dues alternatives: més retallades o una nova pujada d'impostos.

En el seu butlletí econòmic mensual, el Banc d'Espanya va donar per fet que l'economia està estancada (el seu pronòstic és que el PIB va créixer un 0,7% interanual al tercer trimestre, exactament el mateix percentatge que al segon). La culpa d'aquesta frenada, segons l'informe, és principalment la reducció de la despesa pública i la caiguda continuada del sector immobiliari. El regulador també culpa del debilitament econòmic l'agreujament de la crisi del deute, que podria provocar un descens de les exportacions i del turisme (els dos grans pilars de l'economia espanyola actualment) durant l'últim trimestre de l'any.

Compromís amb l'austeritat

Segons el Banc d'Espanya, la desviació respecte al 6% de dèficit encara es pot corregir en el que queda de 2011. Ara bé, si en les pròximes setmanes el govern observa que és impossible complir l'objectiu de dèficit, el regulador proposa que s'adoptin les mesures necessàries per demostrar el compromís d'Espanya amb l'austeritat fiscal, especialment donat "l'estret escrutini al qual estan sotmeses les finances públiques" per part dels inversors internacionals.

No només el Banc d'Espanya destaca pel seu pessimisme. Ahir l'OCDE, que agrupa els països més desenvolupats, va anunciar que la zona euro creixerà un 1,7% aquest any, però tan sols un 0,3% el 2012. Fa només mig any, la mateixa OCDE vaticinava un creixement del 2% a la zona euro tant per aquest any com per al vinent. Ángel Gurría, secretari general de l'OCDE, va admetre que les previsions per a Europa i els Estats Units són d'un "creixement mediocre". Tot i així, la situació és menys negativa als Estats Units, on l'OCDE pronostica un creixement del 1,7% aquest any i de l'1,8% per al vinent. Aquestes xifres, però, estan molt per sota del 2,6% i el 3,1% previst fins ara, respectivament.

stats