PERSPECTIVES DE CREIXEMENT DEL PIB
Crònica 05/04/2011

El Banc d'Espanya es planteja trossejar la CAM sense intervenir- la

T.g.
2 min
Algunes de les sucursals de la CAM podrien canviar de mans a mitjà termini.

Barcelona.El Banc d'Espanya prepara un nou capítol en el procés de sanejament de Caja Mediterráneo (CAM). L'entitat reguladora es planteja ara vendre a trossos la xarxa d'oficines de la caixa alacantina, mantenint la seva postura de no intervenir-la per evitar que els mercats financers internacionals tornin a fixar-se en el sector espanyol de caixes. Amb tot, la situació és difícil.

Sembla que ni Banco Santander, ni BBVA, ni Banc Sabadell han volgut quedar-se la CAM tal com és. Tampoc La Caixa. L'última idea consisteix a intentar que alguna d'aquestes entitats vulgui part de la xarxa de sucursals, sobretot ubicades a la zona valenciana. Però tampoc sembla una solució fàcil, perquè precisament tot el sector financer espanyol està fent un esforç per aprimar les seves xarxes. Fins i tot hi ha bancs i caixes que fan servir el sistema de vendre part de les seves oficines a grups inversors, seguint en règim de lloguer en els mateixos locals ( sale & leaseback ).

Divendres passat, la CAM va enviar a les entitats esmentades el plec de condicions per a la seva venda. El Banc d'Espanya no hi va intervenir, però altres fonts asseguren que hauria ofert la caixa directament a Ibercaja, Unicaja i també a Bankinter i Banco Pastor, informa Efe. Segons aquesta versió, el Banc d'Espanya hauria sondejat aquestes últimes entitats a canvi de rebre fons de l'Estat. Precisament, la CAM va decidir optar per la integració en un altre banc o caixa després que el consell d'administració reunit divendres decidís demanar al Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) 2.800 milions d'euros.

Aquesta quantitat suposa la pràctica nacionalització de l'entitat, donat que el seu capital es calcula que podria rondar els 3.000 milions. La situació es va donar després de les discrepàncies sorgides dies abans en l'estructura de Banco Base, la fusió freda que estava formada per la mateixa CAM, Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura. Aquestes tres últimes entitats podrien mantenir el projecte.

stats