REFORMA AL MERCAT DE TREBALL
Crònica 28/12/2011

Báñez encara veu possible l'acord laboral

La ministra de Treball, Fátima Báñez, encara confia que la CEOE i els sindicats arribin a algun acord en matèria laboral abans de Reis. Si no, la reforma del mercat laboral arribarà per decret.

Elena Freixa
3 min
PRIMERA ENCAIXADA DE MANS AMB LA PATRONAL CEOE La ministra de Treball, Fátima Báñez, visita Joan Rosell a la seu de la patronal espanyola en la primera trobada per saber detalls de les negociacions  per pactar reformes en el mercat laboral.

BARCELONALa titular de Treball ha fet els primers moviments per saber com van les negociacions entre la patronal espanyola i els agents socials de cara a la reforma laboral, un dels primers grans reptes que s'ha marcat l'executiu espanyol. El nou marc laboral espanyol ha de quedar aprovat durant el primer trimestre del 2012. Acabada d'arribar al càrrec, la ministra s'ha afanyat a contactar amb les dues parts i recordar-los que la data límit per presentar un document de consens es manté en el 6 de gener.

Tot i les poques probabilitats, a hores d'ara, que hi hagi acord en temes cabdals com la contractació i la negociació col·lectiva, Báñez no perd l'esperança. Ahir va confiar en la voluntat i la capacitat dels protagonistes del diàleg social per arribar a consensos que facin "més fàcil" la tasca a l'executiu. Si no, com ja va passar amb l'anterior reforma laboral del 2010, els canvis arribaran per decret.

La ministra de Treball va rebre ahir les primeres impressions sobre l'estat de les negociacions en la primera trobada amb el president de la patronal CEOE, Joan Rosell. La reforma laboral va centrar la conversa en la reunió protocol·lària que van mantenir. Avui serà el torn dels sindicats, que rebran a les seves seus la visita de la ministra. Al matí, Báñez es trobarà amb el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i a la tarda es reunirà amb el d'UGT, Cándido Méndez.

Fonts sindicals van explicar ahir a l'ARA que, tot i les reunions de les últimes setmanes, el nivell de concreció i les propostes unitàries són gairebé inexistents. No s'ha concretat cap document que reculli idees compartides entre patronal i agents socials en temes centrals.

Alerta per la primera tisorada

Tant la CEOE com els sindicats esperen conèixer divendres les primeres concrecions del nou govern espanyol en matèria d'austeritat. La bateria de mesures d'estalvi pot condicionar les postures dels uns i dels altres de cara a la recta final del diàleg social. El consell de ministres de divendres es pot pronunciar sobre aspectes com l'actualització del salari mínim interprofessional o bé sobre l'ajuda de 400 euros a aturats sense prestació que els sindicats reclamen que es prorrogui més enllà del febrer.

Quan falten deu dies perquè expiri el termini que va fixar el president, Mariano Rajoy, per presentar acords, només s'albira una entesa en aspectes que els sindicats consideren menors, com ara la solució extrajudicial dels conflictes laborals o la redistribució dels festius per concentrar-los en dilluns. En canvi, altres aspectes com la reforma en matèria de contractació i els canvis en la negociació col·lectiva estan encara molt verds, segons les mateixes fonts. Altres punts que estan sobre la taula són l'absentisme, el paper de les ETT i la formació.

Algunes de les propostes que han sorgit últimament i que la patronal CEOE s'ha fet seves no afavoreixen possibles pactes amb els agents socials. És el cas dels minijobs , una proposta que la Comissió Europea veu amb bons ulls i que consisteix en llocs de treball remunerats amb 400 euros per combatre, sobretot, els alts nivells d'atur juvenil. Els sindicats rebutgen frontalment aquest tipus d'ocupacions i asseguren que no contribueixen a generar estabilitat al mercat de treball, sinó que obren la porta a més precarietat.

Malgrat les diferències, patronal i sindicats mantenen que no s'aixecaran de la taula de negociació fins al final. L'objectiu, però, seran acords "puntuals", tal com va dir dilluns el vicepresident de la CEOE i president dels empresaris madrilenys, Arturo Fernández.

Tret d'algun pacte menor, en els temes importants la majoria parlamentària del PP tindrà l'última paraula. La CEOE ja deixa el gruix de les reformes en mans de l'executiu i el mateix Fernández va dir dilluns que confia que la reforma laboral que abanderi l'executiu acabi sent "la que necessiten les empreses". El secretari general de CCOO ha demanat a Rajoy que torni a convocar els agents socials com va fer fa un mes per posar damunt la taula l'estat actual del diàleg social i les postures de cadascú. El sindicat va estendre la mà a un gran pacte per a l'ocupació a nivell estatal, però el govern insisteix que vol propostes en forma d'acord amb la patronal.

stats