Publicitat
Publicitat

NOU MARC LABORAL

Els empresaris rebaten que la flexibilitat no serveix per acomiadar, sinó per trobar alternatives

Báñez intenta calmar els sindicats

La ministra de Treball, Fátima Báñez, es reuneix amb els agents socials per detallar la reforma laboral, ja vigent. Vol frenar el descontentament sindical, que critica el biaix cap a les demandes empresarials.

Primera trobada avui entre la ministra, els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepyme després de l'aprovació del decret llei de reforma laboral. Els agents socials hi van amb una exigència clara: que el tràmit parlamentari suavitzi aspectes que consideren "radicals" i massa pròxims a la desregulació que, asseguren, pretenia l'ala més dura de la patronal (abaratir l'acomiadament, contracte de joves amb un any d'acomiadament lliure). Ja han posat damunt la taula la primera expressió de rebuig al decret amb les manifestacions programades per al diumenge 19 a tot l'Estat. La mobilització pot ser l'avantsala d'una vaga general si hi ha prou suport social.

La ministra manté el to conciliador i confia a redreçar avui part del malestar inicial. En una entrevista ahir al diari Abc , Báñez assegurava que "no hi ha res a témer amb la nova llei" i apel·lava a la responsabilitat dels sindicats. Malgrat obrir la porta que el text es pugui "millorar" durant el tràmit parlamentari, la secretària del PP, María Dolores de Cospedal, va deixar ahir clar que el govern no retrocedirà en cap punt essencial de la llei. "Els sindicats protesten perquè perden la capacitat d'influir en les empreses", va acusar-los Cospedal.

A l'altra banda de la taula, Báñez hi trobarà els representants empresarials, més satisfets amb la nova orientació que pren l'àmbit de les relacions laborals. Tot i haver acusat la reforma de no entrar prou a fons en alguns aspectes, aplaudeixen el ventall de flexibilitat que s'obre a l'hora de modificar condicions laborals i l'abaratiment del cost d'acomiadar.

Els empresaris estan confiats

Les patronals catalanes van rebatre ahir els sindicats, que auguren més acomiadaments amb l'abaratiment de les indemnitzacions. "La vocació de l'empresa no és acomiadar perquè això equival a fer-se petit, a retrocedir", va defensar el secretari general de Cecot, David Garrofé. Segons va afegir, la reforma frenarà el tancament "dramàtic" d'empreses i serà el primer pas perquè es creiï ocupació quan l'entorn econòmic millori. El president de Fepime, Eusebi Cima, va corroborar que la nova llei és un pas endavant perquè clarifica condicions per entrar i sortir del mercat de treball i contribuirà a crear confiança. Més prudent, però igualment optimista va ser ahir el director de Sagardoy Abogados a Catalunya, Marc Carrera. Va garantir un efecte dinamitzador de la reforma al mercat de treball que serà positiu. El canvi de model que proposa la llei, però, provocarà una primera fase amb més conflictivitat a les empreses que es corregirà, va dir, si el balanç final és positiu.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT