FRAU FISCAL
Crònica 03/04/2012

Báñez lluitarà contra el frau en la prestació d'atur

L'executiu impulsarà d'aquí un mes un pla contra el frau fiscal i laboral, com el cobrament il·legal de l'atur. La ministra d'Ocupació diu que no tindrà "precedents" i evita relacionar-lo amb l'amnistia fiscal.

Joan Faus
3 min
"EL FRAU JA NO ES PERMETRÀ"
 La ministra Báñez, que va avançar ahir un pla antifrau al Senat, al costat de Sánchez-Camacho, la presidenta de la comissió.

MADRID.El govern espanyol impulsa el perdó fiscal i penal per fer aflorar diner negre, però alhora incrementa la persecució contra l'economia submergida i el frau a la Seguretat Social, com el cobrament il·legal de prestacions d'atur. Tres dies després d'anunciar una amnistia fiscal per blanquejar 25.000 milions ocults, l'executiu va avançar ahir que presentarà d'aquí un mes un pla "sense precedents" de lluita contra "l'ocupació irregular" i el frau de les prestacions, bonificacions i incentius laborals.

A l'espera de conèixer el detalls, la mesura anunciada pel president espanyol, Mariano Rajoy, i ampliada posteriorment per la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, pot suposar un discurs de doble tall del govern: s'eximeix de qualsevol penalització els que paguin un 10% del seu diner negre però es reforcen les sancions contra els altres defraudadors. "Intentarem que tothom compleixi les seves obligacions, i si no ho fan tindran la sanció que a qualsevol persona normal i a qualsevol demòcrata li sembla raonable", va dir Rajoy en el seu discurs al comitè executiu del PP.

El frau "ja no es permetrà"

Báñez va donar, en les quatre hores d'intervenció al Senat, alguns detalls més -encara que pocs- sobre el pla per fer "aflorar el frau" a la Seguretat Social. Va explicar que el programa lluitarà "amb totes les conseqüències" contra el frau laboral i fiscal, que "ja no es permetrà".

"La situació actual requereix aturar les conductes que minven ingressos" i garantir la justícia de les prestacions socials, va assegurar la ministra, que va afegir que el pla s'impulsarà en col·laboració amb les comunitats autònomes, el cos d'inspectors laborals, el Servei d'Ocupació Estatal i l'Agència Tributària.

Báñez no va voler fer cap previsió sobre l'abast de la mesura ni la xifra de persones que estan cobrant de manera fraudulenta la prestació d'atur. Segons l'última enquesta de població activa del quart trimestre del 2011, hi ha 5,27 milions d'aturats, amb una taxa del 22,85%.

Tot i que la ministra va rebutjar fer estimacions, en la memòria econòmica de la reforma laboral l'executiu parlava d'"un elevat frau" i deia que la "duració i la quantitat de les prestacions per desocupació no sembla excessiva". Tampoc hi ha xifres oficials sobre l'economia submergida, que alguns informes econòmics situen entre el 20% i el 23% de l'economia.

No és la primera vegada que la Moncloa advoca per acabar amb el cobrament fraudulent de l'atur. L'anterior executiu del PSOE va impulsar un pla similar el 2010 sense gaires resultats. Ara la incògnita és saber si el pla actual forma part del que va anunciat al gener el govern del PP i que encara no s'ha presentat o si n'és independent. L'executiu va avançar aleshores un programa antifrau que espera recaptar aquest any 8.171 milions d'euros, principalment en la lluita contra l'economia submergida i els paradisos fiscals, i que podria limitar la utilització de diners en efectiu.

El pla contra el frau és una de les onze iniciatives prioritàries que va anunciar ahir Rajoy als seus companys del PP, entre les quals també hi ha la reforma "sensata" de la llei de costes, dels serveis públics i d'educació i decisions en matèria d'unitat de mercat, perquè "no hi pot haver 17 normes, que l'únic que fan és confondre i posar les coses molt més difícils als emprenedors".

Per la seva banda, el PSOE va criticar amb duresa les mesures. La vice secretària general dels socialistes, Elena Valenciano, va resumir ahir amb la frase "de l'engany al desengany" els cent primers dies del govern de Rajoy.

Tot i que l'anunci del nou pla antifrau es produeix només tres dies després de la polèmica amnistia fiscal, Báñez no va traçar cap relació entre les dues mesures. A diferència de Rajoy, però, la ministra sí que va valorar el perdó fiscal, que el PP va criticar amb contundència a l'oposició.

La titular d'Ocupació va replicar, en un to molt encès, a les crítiques del PSOE i va dir que l'"amnistia fiscal era socialista", perquè se'ls va ocórrer en el passat als ministres Solchaga i Boyer. Malgrat el seu rebuig, Báñez va assegurar que la "regularització fiscal" -va obviar deliberadament dir-ne amnistia- es va aprovar perquè el govern no tenia "més remei" que impulsar-la per "evitar haver d'apujar l'IVA".

El finançament de les pensions

D'altra banda, la ministra va dir que els pressupostos de l'Estat inclouen un increment del 35,66%, amb mil milions més, de l'aportació de l'Estat a complements mínims de les pensions, per "avançar en la separació de les fonts de finançament".

També va explicar que l'executiu presentarà en els pròxims mesos una llei de mútues d'accidents laborals i va advocar per incrementar la participació autonòmica en les polítiques actives d'ocupació, que aquest any tindran 1.500 milions menys de pressupost.

stats