LA COL·LOCACIÓ A BORSA
Crònica 21/07/2011

Bankia evita el desastre gràcies a JP Morgan

Bankia va acabar la seva estrena com l'havia començat: a 3,75 euros l'acció. Un fracàs, si es té en compte que l'Íbex-35 va pujar un 3,06%, però un èxit si es té present l'actual conjuntura als mercats borsaris.

Toni Garganté
3 min
Satisfacció malgrat tot Rodrigo Rato, ahir, després de fer el tradicional toc de campana.

Barcelona.Una jornada borsària propícia per estrenar-se. Això és el que va desaprofitar ahir Bankia. Amb gairebé tots els valors a l'alça, el sector bancari va experimentar un augment del 5%. Però Bankia iniciava el primer canvi a 3,66 euros l'acció, per sota dels 3,75 euros del valor de venda dels títols en l'oferta de col·locació (OPS). A última hora del matí patia una davallada del 6,4% (3,68 euros l'acció), a causa de la venda progressiva de 4,3 milions de títols que liderava la mateixa Caja Madrid, per les ordres de venda dels clients que s'havien convertit en accionistes els últims dies.

"És possible que alguns minoritaris als què la mateixa caixa els havia endossat títols hagin preferit tenir una petita pèrdua el primer dia", va assenyalar el responsable de renda variable d'Interbrokers, Lluís Benguerel. L'agència de valors Renta 4, entitat col·locadora de Bankia, va vendre 2,5 milions d'accions. Va ser llavors quan va sorgir una de les entitats asseguradores, JP Morgan, que va començar a comprar accions per defensar el valor. Fins a 14 milions de títols de Bankia va acaparar per aconseguir tancar la sessió amb taules en l'últim ajust de la subhasta de tancament, és a dir, amb el mateix valor que havia obert: 3,75 euros. En resum, Bankia va moure el primer dia 69 milions d'accions, quantitat que es correspon amb el 8,4% de les accions. L'entitat compta amb 347.000 nous accionistes i 280 socis institucionals.

Amb tot, i després d'observar les caigudes registrades, el resultat de l'estrena de Bankia no es pot considerar com un fracàs. "Caldrà esperar uns dies i fins i tot unes setmanes per veure l'evolució del valor, perquè cal no oblidar que l'entitat ha sortir en un moment molt complicat", va assegurar l'analista de GVC Gaesco, Josep Monsó. D'aquesta manera es va referir el president de Bankia, Rodrigo Rato, després de tocar la campana al migdia d'ahir. Rato va indicar que malgrat el "difícil context econòmic i financer", aquest "era un moment estratègic" pel debut. "Amb aquest pas, demostrem que les caixes som capaces d'adaptar-nos a un entorn més exigent", va afegir.

La prima de risc es relaxa

L'entorn a què es va referir Rato passa per l'encariment de la prima de risc (el diferencial espanyol amb els bons alemanys a 10 anys) de les últimes setmanes. Just ahir, la situació va millorar, atès que aquest diferencial es va reduir dels 340 punts bàsics de dimarts als 321 d'ahir, cosa que suposa abaixar la rendibilitat del bo espanyol per sota de la barrera del 6% (5,9%), la millor sortida per la nova subhasta de deute d'avui mateix.

D'altra banda, la Comissió Europea (CE) va publicar la seva proposta per adaptar a la legislació europea els acords internacionals sobre solvència bancària de Basilea III. D'això es desprèn que les entitats financeres (8.300 bancs) necessitaran captar fins a 460.000 milions d'euros de capital en l'horitzó del 2019. L'objectiu és que les mateixes entitats puguin aguantar les pertorbacions econòmiques en un futur sense ajuts públics. En l'actual crisi, la CE ha aprovat subvencions de 4,1 bilions, tot i que s'ha desemborsat aproximadament la meitat.

Si tornem a la realitat espanyola, la patronal de caixes (CECA) va donar a conèixer ahir els resultats d'aquestes entitats del primer trimestre, en el qual van obtenir un benefici consolidat de 1.152 milions d'euros; això suposa un increment del 14,5% sobre el mateix període de l'any anterior. La contenció de costos i els resultats de les participades van contribuir a la millora del benefici. Amb tot, els balanços de les caixes han rebut una contracció del 3,2%, fins ls 1,29 bilions. Finalment, Novacaixagalicia va pactar ahir un acord laboral que inclou un expedient de regulació de 350 persones, amb unes indemnitzacions de 45 dies per any.

stats