Crònica 07/07/2011

Bankia es queda només a dos graons dels bons porqueria

L.m.
1 min

Brussel·les.L'agència fundada per John Moody's no en va tenir prou ahir fent tremolar el mercat del deute portuguès. També va arremetre contra un bon grup d'entitats financeres europees. Una de les afectades va ser l'espanyola Bankia i la seva matriu, Banco Financiero y de Ahorros (BFA), que van veure rebaixada la seva qualificació fins a Baa2 i Ba2, respectivament. Això vol dir en el primer cas -Bankia- que situa l'entitat només a dos graons dels bons porqueria, quan queden pocs dies perquè cotitzi a borsa.

L'agència ha considerat una bona notícia "els passos que ha fet Bankia per reforçar la seva independència de BFA". Amb tot, Moody's considera que "haurà de millorar la seva rendibilitat, ja que encara està exposada a un possible augment de la mora, així com a pressions sobre els marges derivats de l'actual entorn econòmic domèstic". L'agència no ha valorat en el seu informe actual les millores futures de rendibilitat derivades dels potencials estalvis generats per la integració de les set caixes d'estalvis, calculats en 500 milions l'any 2013.

Bankia confia que a mesura que es vagin fent efectives les sinergies derivades de la integració i es vagin generant tots els beneficis esperats, les qualificacions creditícies de l'entitat milloraran. Bankia podria estar entre les 26 entitats dels 91 bancs europeus que segons un informe de l'agència no passaran els pròxims tests d'estrès. Finalment, tres instituts econòmics europeus van indicar ahir que l'economia de la zona euro creixerà un 0,3% el segon trimestre, davant del 0,8% experimentat entre el gener i el març, a causa de la caiguda de demanda en els mercats emergents.

stats