REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 30/06/2011

Bankia traurà a la borsa un 47% del capital per assegurar l'operació

Bankia començarà la seva aventura als parquets el 20 de juliol. Les accions s'estrenaran a un preu d'entre 4,41 i 5,05 euros, fet que situarà el valor de l'entitat entre 7.650 i 8.750 milions d'euros.

Ariadna Carbonell
2 min
Tot i els dubtes per les turbulències que viuen els mercats, Bankia  ha decidit fer el salt als parquets.

Barcelona.Bankia ha optat per la prudència a l'hora de plantejar la seva sortida a la borsa. Per assegurar que en l'operació es capti el capital necessari per complir amb les exigències de solvència del Banc d'Espanya, l'entitat que presideix Rodrigo Rato va donar a conèixer ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que oferirà 824,5 milions d'accions, xifra que representa el 47,59% del nou banc. Aquest percentatge pot acabar suposant el 49,97% del capital si els bancs d'inversió que han organitzat l'operació decideixen quedar-se amb una part addicional d'accions -l'anomenada green shoe - que es posarien a la seva disposició si volen entrar al capital del nou banc. La decisió de les entitats col·locadores es pren dies després de l'inici de cotització, quan han tingut temps de valorar l'èxit de la col·locació.

Per aconseguir que la sortida a la borsa sigui atractiva, Bankia va haver d'optar per abaixar preus. Així, les accions costaran entre 4,41 i 5,05 euros per títol, tot i que l'entitat encara pot aplicar la tisora si el període de subscripció dels títols no fa preveure l'èxit de l'operació. Aquesta valoració suposa que la fusió de caixes que lidera Caja Madrid ofereix als inversors un descompte d'entre el 48% i el 55% del valor registrat en la seva comptabilitat -anomenat tècnicament valor en llibres -. La banca mitjana cotitza a Espanya a un preu de 0,73 vegades sobre el seu valor en llibres, segons un estudi de JP Morgan. Si es compleixen les condicions que Bankia va comunicar ahir a la CNMV, l'entitat cotitzarà a un preu d'entre 0,45 i 0,5 vegades el seu valor.

D'acord amb la banda de preus proposada inicialment, Bankia tindrà una capitalització borsària d'entre 3.627 i 4.127 milions d'euros en el moment de la seva sortida a la borsa. Dels 824 milions d'accions que l'entitat posarà a la venda, el 60% estaran destinades a inversors minoristes i Bankia les col·locarà a través de la seva àmplia xarxa d'oficines. El 40% restant anirà a mans dels inversors institucionals, que són els que han exigit el descompte plantejat en l'operació. Els tres principals directius de Bankia cobraran en conjunt 4 milions d'euros, ampliables en 6 milions més si aconsegueixen objectius.

Banca Cívica s'avança

L'esperat fullet de sortida a la borsa de Bankia va arribar després de conèixer els plans d'una altra fusió de caixes. Banca Cívica va fer saber ahir al regulador que també començarà a cotitzar el 20 de juliol. L'entitat posarà a la venda prop del 45% del seu capital, a un preu d'entre 2,7 i 3,8 euros per títol, cosa que li atorgaria una valoració d'entre 1.342 i 1.889 milions d'euros. Banca Cívica també aplicarà importants descomptes en la col·locació, d'entre el 50% i el 60% del seu valor en llibres.

stats