EL DEBAT SOBRE LA NACIONALITAT D'OBAMA
Crònica 28/04/2011

Barack Hussein Obama: 'Born in the USA'

Michael D. Shear
3 min
Reproducció del certificat de naixement de Barack Obama.

The New York Times / Washington.El president nord-americà, Barack Obama, va penjar ahir a internet el seu certificat complet de naixement de l'estat de Hawaii amb l'objectiu d'aconseguir parar, finalment, la teoria de la conspiració, latent des de feia temps entre alguns conservadors, que afirmaven que no havia nascut als Estats Units i, per tant, no era un president legítim. Cansat, Obama, va fer pública ahir la prova. El certificat de naixement publicat a la web de la Casa Blanca mostra que Obama va néixer a Honolulu (Hawaii) i està signada pels funcionaris estatals i la seva mare.

"El president creia que la distracció sobre el seu naixement no era bona per al país", escrivia ahir al matí a la web el director de comunicacions de la Casa Blanca, Dan Pfeiffer, que també assegurava que Obama havia autoritzat els funcionaris de Hawaii a divulgar tot el document. Poc després, durant una roda de premsa, el president dels EUA deia que havia decidit fer públic el document per aconseguir acabar amb "l'estupidesa" sobre el seu naixement, que amenaçava de distreure l'atenció sobre els greus problemes que enfronta el país. "En els últims dos anys i mig ho he viscut amb desconcert -va dir en unes breus declaracions-, però ha arribat un punt que m'he sorprès del grau que agafava l'assumpte així que passava el temps". Obama també va afegir que hi hauria "un segment de la població a qui no importarà la informació que es difongui, perquè no pararan d'insistir en el tema", però que el seu propòsit és "parlar per a la majoria dels americans, com també per a la premsa. No tenim temps per a aquesta mena de tonteries".

Referint-se a Donald Trump

El president dels EUA també va anunciar que volia publicar el document fa dues setmanes, quan els republicans van proposar els seus pressupostos per al 2012 i ell va pronunciar el discurs sobre l'estat de l'economia. "Aquests temes generaran molt debat (...) i no serem capaços de tirar-ho endavant si hi ha distraccions", va afegir. Seguidament, com qui no vol la cosa, va fer referència al grup de republicans -com el magnat novaiorquès Donald Trump- que han plantejat un munt de vegades la qüestió del certificat de naixement, dient que el procés polític ha de passar per alt els "pregoners de Carnaval".

L'argument que Obama no va néixer als Estats Units i per tant no compleix el requisit constitucional per a l'elecció com a president existeix des de fa anys i s'ha refutat durant molt temps. Però recentment ha guanyat l'atenció del públic, després que Trump tornés a plantejar el tema mentre explora la possibilitat de presentar-se a la presidència. De fet, durant una entrevista dilluns a la CNN va qüestionar-se si el certificat s'havia "perdut". Donald Trump, un cop va conèixer la notícia, va dir en una altra roda de premsa que sentia que "havia aconseguit una cosa important", però que ara calia examinar el document per confirmar-ne l'autenticitat.

L'aparició d'Obama a la televisió significa un gran canvi a la Casa Blanca, que durant anys havia eludit les acusacions de gent com Trump perquè considerava que no caia fer-ne cas. Molts dels escèptics creien que si Obama no presentava el certificat era -simplement- perquè no en tenia. La decisió de la Casa Blanca de publicar el document és un clar esforç per refutar les acusacions. Segons les enquestes, un 75% dels nord-americans creuen que Obama ha nascut "definitivament" o "probablement" al país. La percepció entre els republicans canvia, i més de 4 de cada 10 cauen en l'escepticisme i creuen que va néixer a Kènia.

stats