CORRUPCIÓ A LA CASA REIAL
Crònica 14/12/2011

El Barça no aparta Urdangarin del patronat de la Fundació

La junta del Barça encara no s'ha plantejat si Iñaki Urdangarin ha de seguir sent patró de la seva fundació. El duc de Palma tampoc ha posat el seu càrrec a disposició del club, com sí que va fer amb la Fundació Balia.

A. Solé / L. Díaz-roig
2 min
Iñaki Urdangarin no ha posat el seu càrrec a disposició de la Fundació del Barça.

BARCELONA.Després que dilluns Joan Carles I decidís apartar el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, dels actes oficials de la família reial espanyola per una conducta que va qualificar de "poc exemplar" en relació amb el cas Palma Arena i la Fundació Nóos, la pregunta és ¿la resta d'institucions en què Urdangarin col·labora o en què té representació faran el mateix?

Abans de casar-se amb la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin va ser jugador del Barça d'handbol durant molts anys, va formar part del dream team que va guanyar sis copes d'Europa amb Valero Rivera d'entrenador i té la samarreta penjada al Palau Blaugrana. I actualment encara és patró de la Fundació del FC Barcelona. De moment el Barça no té la intenció de demanar al duc que dimiteixi ni de tractar el tema de cap manera. La resposta oficial del club a l'ARA és que "la junta no s'ha plantejat res en aquest sentit; ara tothom és al Japó centrat en el Mundial de clubs i el tema es tractarà en junta, si es creu convenient, més endavant".

La Fundació Balia, sí

Urdangarin forma part de consells i patronats de nombroses fundacions, tot i que ahir la casa reial no va voler informar sobre de quines es tracta i la informació que tenen penjada a la web no està actualitzada. L'1 de desembre es va saber que el marit de la infanta deixava de ser membre del consell assessor -càrrec testimonial- de la Fundació Balia per la Infància, dedicada a afavorir la inclusió social de menors en desavantatge. El comunicat oficial d'aquesta fundació, amb seu a Madrid, afirma el següent: "Nosaltres no hem prescindit d'ell, ha sigut ell qui ha posat el càrrec a disposició de la Fundació", i com a conseqüència ja no apareix el seu nom en l'organigrama d'aquesta ONG. Urdangarin també consta com a professor col·laborador del departament de política d'empresa a l'escola de negocis Esade, que va apartar de la docència el seu soci Diego Torres, i que assegura que el duc només hi va fer algunes classes de manera puntual i que és una categoria testimonial perquè fa anys que no en fa.

Tot i que el Barça ha prohibit als patrons de la seva fundació parlar d'aquest tema sense passar pel club, fonts del patronat han explicat que "hi ha presumpció d'innocència i Urdangarin té el respecte dels patrons", que no pensen "demanar-li que dimiteixi" i que ell no ha posat el càrrec a disposició de l'entitat, com sí que va fer amb la Fundació Balia. Les mateixes fonts afirmen: "Lògicament, n'hem parlat de manera informal entre nosaltres, però el que hagi decidit la casa reial és cosa seva".

El 2009, quan va esclatar el cas del saqueig del Palau de la Música, Fèlix Millet, principal imputat, també era patró de la Fundació del Barça. La directiva que presidia Joan Laporta el va "convidar" a dimitir, cosa que va fer per carta "per evitar que les notícies afectin el Barça".

stats