CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Crònica 30/12/2011

El Barça discutirà si el duc ha de seguir a la Fundació

La junta de la Fundació de Barça haurà de decidir el 16 de gener si Urdangarin segueix sent patró o no de l'entitat. I la directiva del club haurà de plantejar-se si li despenja la samarreta del Palau Blaugrana.

Albert Solé
2 min
La samarreta amb el número 7 de la secció d'handbol d'Iñaki Urgangarin penjava ahir del sostre del Palau Blaugrana.

BARCELONAEl 16 de gener la Fundació del FC Barcelona té una reunió important. Sobre la taula hi haurà un tema delicat: han de fer fora el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, del patronat de la Fundació? La Fundació és una entitat jurídica a part del Barça i amb uns altres directius, tot i que també està presidida per Sandro Rosell, i prendrà la decisió pel seu compte. Malgrat això, no es pot descartar que el mateix Urdangarin dimiteixi abans d'aquesta data, com ja va fer amb una altra fundació de la qual formava part, la Fundación Balia, l'1 de desembre.

Des del Barça tenen molt clar que cal diferenciar el vessant monàrquic i de negocis del vessant esportiu d'Urdangarin, i que una cosa és la seva presència al patronat de la Fundació en tant que membre de la família reial -com a marit de la infanta Cristina des del 1997- i l'altra és la samarreta penjada del sostre del Palau des de 31 de març del 2001 com a exjugador del Barça d'handbol durant 14 temporades -amb 6 Copes d'Europa i 10 Lligues, entre molts altres títols-. Si s'ha de treure o no el número 7 del Palau sí que és una decisió directa de la directiva del Barça, i encara no se sap si tractaran el tema en la pròxima reunió de la junta. Rosell encara és a Dubai en una conferència i no ha pogut parlar-ne amb cap dels seus companys de junta.

Des que van començar a aparèixer les primeres informacions relatives a les activitats tèrboles de l'Instituto Nóos i del duc de Palma, el Barça sempre va emparar-se en la presumpció d'innocència i en el fet que el duc encara no estava acusat de res de manera oficial per no fer cap pas. La setmana passada, en la roda de premsa de balanç de l'any 2011 de Rosell, el president blaugrana va dir, quan li van preguntar sobre el cas: "Creiem en la presumpció d'innocència. És un dels valors en què creiem. No sóc advocat, aquest senyor no està denunciat, ni jutjat, ni té cap sentència. Si finalment això passés ens reuniríem i prendríem les mesures adequades".

La prevenció de Cardoner

Dimarts, però, el vicepresident de l'àrea social del Barça, Jordi Cardoner, va mantenir el discurs del president, però va fer un pas més: "La participació en el Barça és un capítol de la seva vida. El que hagi pogut passar després és una altra cosa. No ha estat ni imputat. Esperarem. De moment, fer alguna cosa seria precipitar-se. La meva veu no és la que s'ha d'escoltar. Seria una decisió important, i les decisions importants les pren el soci. Aquesta decisió podria anar a l'assemblea". Ahir, ja amb la imputació formal sobre la taula, el club assegurava que aquestes paraules no eren la posició oficial i que encara n'havien de parlar internament.

Iñaki Urdangarin va entrar a formar part de la Fundació del Barça com a patró a principis del 2007 sota el mandat de Joan Laporta, i va ser un dels pocs que es va salvar de la renovació total amb l'arribada de Sandro Rosell a la presidència, l'estiu del 2010. Cal recordar que el 2009, quan Fèlix Millet va ser imputat en el cas del saqueig del Palau de la Música, Laporta el va convidar a dimitir immediatament, cosa que va fer al cap de pocs dies.

stats