Crònica 12/04/2012

Trias denuncia la marginació de BCN davant Madrid

Els pressupostos de l'Estat per a Barcelona han provocat irritació a pesar de l'entesa entre CiU i PP en l'àmbit municipal. Xavier Trias va fer ahir un memorial de greuges amb Madrid com a ase dels cops.

Albert Balanzà
3 min
Usuaris de la xarxa d'autobús, un dels primers afectats en la nova retallada econòmica.

BARCELONA.Barcelona ja sap de quin mal ha de morir arran de la traducció de la proposta de pressupostos generals de l'Estat per al 2012 pel que fa a ciutat i, com sempre, hi ha comparacions odioses entre els números de la capital catalana i Madrid. Si a la Villa y Corte hi ha retallades, a la Ciutat Comtal hi ha pura asfíxia i càstig, segons va analitzar ahir l'alcalde Xavier Trias, de CiU. Tot i que el màxim representant de la ciutat es va mostrar possibilista a l'hora d'esperar una mínima millora en els comptes en el període de tramitació d'esmenes, el cert és que Trias es va esplaiar en els qualificatius: "inacceptables", "injustos", "frivolitat", "vergonya", "escàndol" i "ingerència increïble".

Per als navegants, cal precisar que l'alcalde de Barcelona acostuma a recórrer a aquests epítets i substantius en les descripcions de múltiples situacions, però ahir estava realment emprenyat. Tant que va acusar l'Estat de "castigar els que poden ser motors de la recuperació econòmica". Però, tot seguit, va precisar que en aquests números del primer pressupost del Partit Popular hi havia motors més castigats que altres: Madrid patirà menys, sobretot en transport i en cultura.

"No apujarem tarifes"

Trias va detallar que l'aportació de l'Estat a la xarxa que gestiona l'Autoritat del Transport Metropolità cau, segons les previsions dels pressupostos, exactament a la meitat en dos anys: dels 200 milions del 2010 als 101 milions del 2012 (-49,5%) i que això mateix només passa a Madrid en un -33,6%. Es dóna la circumstància que l'ATM ja comptava amb una aportació de l'Estat més substancial que l'actual (concretament 113 milions) i que el Govern ja ha traslladat a les institucions implicades en la xarxa que no pot posar més diners. No obstant això, Trias va repetir almenys dos cops que no es replantejarà a l'alça unes tarifes que ja es van disparar al gener amb l'increment a dos euros del bitllet senzill o a 9,25 euros de la targeta més utilitzada, la T-10. "Si es manté la reducció, no apujarem tarifes", va dir explícitament. Amb molta menys retallada, Madrid sí que va decidir ahir apujar els preus del transport un 11% de mitjana (la T-10 ja valdrà 12 euros). L'última pujada a la capital madrilenya data del juny i no del desembre.

En cultura Trias també es va entretenir a trobar les diferències. Fora de micro va estar més contundent però on the record va citar com a paradigmàtic l'exemple de 20 institucions culturals com el Liceu i el Museu Picasso, que veuran reduïdes les aportacions de l'Estat dels 31 milions d'euros als 21 milions, de manera que es perdran els increments que s'han anat succeint des del 2005 i, per contra, només el Museu del Prado i el Museu Reina Sofia percebran més de 40 milions cadascun.

L'Ajuntament de Barcelona, que només troba consol en aquestes xifres en la seva situació solvent, en el cobrament de 117 milions de la liquidació del 2010 i en els 51 milions per a la Sagrera, treballa ara en un front comú dels partits, i Trias ha anunciat que es reunirà amb els ministres implicats en les principals retallades a la ciutat. De moment, el cap de l'oposició, el president del grup del PSC, Jordi Martí, li va oferir "col·laboració" per millorar els números de l'Estat, però va ser pessimista. "Els acords amb el PP han donat resultat zero", va dir. Com a solució, Martí no va treure cap vareta màgica i va proposar replantejar la despesa "amb un nivell més alt de radicalitat".

stats