UN PES PESAT DE LA MODA NUPCIAL
Crònica 18/12/2010

Rosa Clarà, expulsada de la seva botiga

La dissenyadora manté un pols als tribunals amb el seu soci i exparella des de fa set anys. El motiu de la disputa són els beneficis del negoci no repartits. Rafael Martínez li reclama 4 milions d'euros.

Ignasi Pujol
3 min
BarcelonappAquest, Exponovias

BarcelonaEl proper dimarts, a les cinc de la tarda, tindrà lloc a un despatx de notaris de Barcelona una junta d'accionistes peculiar.

RC Brides, la societat que explota la botiga de vestits de núvia de Rosa Clarà a la confluència de rambla Catalunya i València, a Barcelona, acordarà l'expulsió de Rosa Clarà de l'accionariat de l'empresa. La mesura es produeix en "haver estat condemnada per sentència ferma a indemnitzar la societat per danys i perjudicis per actes realitzats sense la deguda diligència", segons consta a la interlocutòria judicial emesa pel jutjat mercantil número 8 de Barcelona.

Aquest és només un dels capítols d'un llarg serial judicial que enfronta des de fa set anys l'empresària amb la seva exparella (eren parella de fet fins al 2002), Rafael Martínez Galve. Clarà, Martínez i Enrique Coronado, el cap de producció de la cadena de moda nupcial, es reparteixen accions de les principals societats de l'entramat empresarial: Exponovias, Exponovias Internacional, Inzofra i Novieuro (en tenen un 33,33% cadascú menys a Exponovias, en què Martínez té un 20,12%).

En el cas de RC Brides, actualment en liquidació i amb uns fons propis negatius de 269.000 euros, el capital es reparteix entre Clarà, Rafael Martínez -cadascun amb un 45%- i el fill dels dos, Daniel Martínez Clarà, que en té un 10%. A més de deixar la companyia en sotmetre's a una acció de responsabilitat, l'empresària tèxtil haurà de pagar "d'immediat la condemna imposada pel jutjat mercantil número 1 de Barcelona", que ascendeix gariebé a 40.000 euros.

Rosa Clarà al·lega que ha traspassat al seu fill (de 19 anys) les accions de RC Brides, però la interlocutòria judicial assenyala que Clarà "no acredita no ser ja sòcia de la societat". Fonts de la companyia asseguren que "la venda d'accions ja s'ha produït", tot i que "segurament encara no està registrat". Asseguren que "es podrà demostrar a la junta de dimarts". La transacció de les accions entre mare i fill es va tancar el juliol passat. Les mateixes fonts comenten que la disputa a RC Brides és un "tema absolutament menor, que afecta una botiga amb una activitat mínima".

El motiu de fons de la batalla judicial entre els socis és la repartició dels beneficis obtinguts per les empreses en concepte de dividends. Les principals companyies de Rosa Clarà han guanyat 19,75 milions d'euros des de la seva constitució. Si bé és cert que Rafael Martínez va cedir a Clarà la nua propietat (propietat gravada amb usdefruit) de les seves accions, el soci conserva els drets de cobrament de dividends. Dels 19,75 milions de beneficis, només s'han repartit dividends per 36.737 euros, dels quals Martínez ha rebut 9.619 euros. El 2007 un jutjat insta Clarà a pagar 1,26 milions, que més tard es van rebaixar a 315.597 euros. Aquesta reclamació és ara en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A més, Martínez reclama 4,04 milions pels dividends no percebuts a compte dels beneficis entre 2005 i 2009.

Amb una facturació de 65 milions el 2009, Rosa Clarà té un quota de mercat del 30% a Espanya i 125 botigues. L'any passat va vendre 40.000 vestits. El 35% de les vendes ve de l'estranger. Competeix amb firmes com la catalana Pronovias, en la qual va treballar Clarà i amb la qual també s'ha enfrontat als tribunals per competència deslleial.

Clarà ha iniciat fa poc l'expansió internacional. S'ha associat amb la família valenciana Betoret i amb Tirant (fons de capital risc de l'Institut Valencià de Finances) i ha obert botigues a París i Mèxic. També té una filial a New Jersey (EUA).

stats