MOBILITZACIONS
Crònica 19/12/2010

La jubilació als 67 anys encén els ànims de vaga

Aturar la reforma de les pensions unilateral del govern el 28 de gener és el principal objectiu dels sindicats. L'amenaça de vaga general pot arribar als fets si l'executiu no es desdiu d'endarrerir la jubilació.

Elena Freixa
2 min
La jubilació als 67 anys encén els ànims de vaga

Barcelona.La reforma del sistema de pensions i la fermesa del govern espanyol a defensar que l'edat de jubilar-se s'ha d'endarrerir fins als 67 anys ha fet esclatar la indignació dels sindicats. Aquesta reforma alimenta el malestar que acumulen per altres mesures que consideren que resten drets socials i laborals als treballadors. Ahir van tornar a sortir al carrer en una manifestació a Barcelona -8.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 30.000 segons els sindicats- per advertir a l'executiu que el proper pas si no repensa les pensions serà una nova vaga general com la que ja va tenir lloc el 29 de setembre.

El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va assenyalar que davant la imposició de mesures injustes per decret, als treballadors "no els queda altra alternativa que anar a la vaga".

Va tenir paraules dures per a l'executiu espanyol, a qui va acusar de dedicar-se a fer polítiques "de dretes" i sense cap sentit quan l'edat de jubilació a Espanya és "de les més elevades d'Europa".

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va insistir que retardar l'edat de jubilació és una mesura "antieconòmica, antidemocràtica i antisocial". Així, va assegurar que ni contribuirà a millorar la situació econòmica ni té cap sentit carregar sobre les espatlles dels treballadors -que ja paguen les pensions amb la seva feina- una mesura que no compta amb cap tipus de consens social ni polític.

Els sindicats van convidar el govern espanyol a reflexionar sobre aquesta i altres iniciatives com la retirada de l'ajut de 420 euros a parats que no reben cap tipus de prestació, i van afegir que encara hi ha marge per aturar iniciatives que no faran res més que elevar la conflictivitat.

Diàleg i més diàleg

Gallego va reiterar que els agents socials no es tanquen a negociar, però va exigir informació i claredat a l'executiu a l'hora d'abordar temes delicats.

La manifestació de Barcelona va ser una de les 39 que es van celebrar en diverses ciutats espanyoles en un clam unitari per forçar el govern a fer marxa enrere, una cosa que no va aconseguir l'anterior vaga amb la reforma laboral. En cas d'optar per l'aturada general, els sindicats hauran d'accelerar el pas perquè el govern ja ha dit que aprovarà la reforma de les pensions, passi el que passi, el dia 28 de gener.

stats