Crònica 13/01/2012

Barcelona aposta pel concert per acabar de cobrir la demanda

S.s.
2 min
Barcelona aposta pel concert  per acabar de cobrir la demanda

BARCELONABarcelona va obrir l'any passat 22 noves escoles bressol públiques, segons el regidor d'Educació de l'Ajuntament, Gerard Ardanuy. Tot i així, hi ha tres centres, dos a Gràcia i un a Navas, que s'havien d'obrir aquest curs -amb places assignades a les famílies- i no ho han fet. Ardanuy assegura que aquestes tres llars d'infants "obriran el curs que ve i seran públiques". Amb aquestes noves places, segons el regidor, es cobreix entre el 58% i el 60% de la demanda, "quan fa dos cursos hi havia un 68% de demanda no atesa". Però tot i així, les famílies continuen criticant la dificultat d'accedir a una plaça d'escola bressol pública a la ciutat de Barcelona. Moltes famílies han d'acabar a la privada, que pot tenir preus de fins a 500 euros mensuals.

Però l'Ajuntament té clar que ja no es poden afrontar noves construccions. "Les pròximes places obertes seran concertades", diu Ardanuy, però subratlla que "no es privatitzarà res". "Cap centre de titularitat pública deixarà de ser-ho", insisteix. Ho haurà d'explicar dilluns a la Plataforma d'Escoles Bressol Indignades, un moviment sorgit entre els treballadors dels centres, que temen aquest canvi.

Per contra, el president d'Escoles Bressol Privades de Catalunya, Jordi Fibla, de fet, es felicita pel canvi d'orientació política al capdavant del govern municipal. "A l'anterior equip li vam oferir col·laboració moltes vegades per coordinar recursos", diu Fibla, i es queixa que la construcció de noves llars públiques els últims anys, a tot Catalunya però sobretot a la capital, "no ha respectat l'equilibri territorial". Ara, en canvi, assegura que hi ha "més vincles de col·laboració" amb el consistori.

La tercera més cara

L'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) calcula que el cost d'una plaça d'escola bressol pública a la ciutat és de 7.720 euros anuals, amb dades del 2010. Segons Ardanuy és la tercera més cara de Catalunya. Les famílies paguen 156,6 euros al mes sense menjador, i 112,7 euros més per aquest servei. Altres municipis, com Lleida, calculen el cost de la plaça en 5.542 euros, pagats un 55% per l'Ajuntament, un 30% per la Generalitat i un 15% per les famílies. El preu per a les famílies és de 84 euros aquest curs i serà 94 el pròxim, per assumir la retallada de la Generalitat. El menjador hi suma 143 euros més. En altres casos, la retallada d'aquest curs ha repercutit molt més en les famílies, com a Rubí, on enguany paguen uns 50 euros més: 348 amb menjador.

stats