PROMOCIÓ ECONÒMICA
Crònica 06/04/2011

Barcelona bat el rècord de turistes amb 7,1 milions

La crisi econòmica no ha aturat els turistes. Barcelona va tancar el 2010 amb unes xifres rècord: 7,13 milions de turistes i 14 milions de pernoctacions als hotels de la ciutat, unes dades històriques.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Un grup de turistes asiàtics passegen pel Parc Güell. L'obra de Gaudí segueix sent un dels grans reclams de la ciutat.

Barcelona.Joan Gaspart, president de Turisme de Barcelona, va interpretar les xifres rècord de turistes de la ciutat amb una frase: "El 2010 ha estat el millor any de la història". Són gairebé tants turistes com habitants de Catalunya, segons les últimes dades de l'INE.

Comparada amb altres ciutats com Londres, París o Madrid, Gaspart assegura que "Barcelona és la que més creix, amb diferència, en nombre de turistes". Segons les dades fetes públiques ahir, França -amb un 7,95%- va ser el primer mercat emissor de turistes, seguit molt de prop per Itàlia, els Estats Units i el Regne Unit. El director general de Turisme de Barcelona, Pere Duran, va destacar que Barcelona està fent un intent de "no dependre d'un sol mercat emissor, així si un falla sempre tenim altres alternatives". Les xifres dels primers mesos del 2011 són millors que les dels primers mesos del 2010, i això fa pensar que aquest any es podria tornar a batre un nou rècord de visitants. Gaspart va assegurar que "el turisme pot ajudar a sortir de la crisi", però va dir que hi ha un problema: "Falten diners per promocionar-nos i seguir sent competitius".

Per això, el president del consorci creu que és molt important que "les institucions que es beneficien de la feina que fa Turisme de Barcelona, com Renfe, Autopistes, Aena, el Port i altres institucions financeres, col·laborin seriosament amb la nostra tasca". Tot i això, Gaspart va dir que cada cop que demana l'ajuda d'aquestes institucions se sent com si "prediqués al desert" i va fer un símil futbolístic per explicar les necessitats de la ciutat: "Som a la Champions i hi volem continuar, no ens podem adormir i despertar-nos a Segona". En les dades fetes públiques, Barcelona se situa com la quarta ciutat més visitada d'Europa, per sota de Londres, París i Roma. Pel que fa a les despeses dels turistes, els francesos són els que més han gastat -un 19%-, seguits dels nord-americans i els italians. Tots han augmentat la seva despesa respecte a l'any anterior menys els anglesos, que han gastat un 13% menys, i els alemanys, un 10% menys. Pel que fa a l'ocupació hotelera, va ser d'un 74,7%, dos punts per sobre de la del 2009, però dos per sota de la del 2008, una circumstància que s'explica per l'augment de places hoteleres que ha viscut la ciutat.

Un altres dels temes que es va tocar ahir va ser la normativa d'apartaments turístics, que la nova directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, ha anunciat que vol canviar. Joan Gaspart va respondre a aquesta proposta dient que "introduir elements de dubte sense una proposta concreta, no és bo, necessitem rigor i control".

stats