ANIMALS DE GRANJA
Crònica 20/03/2011

Barcelona fa batudes per capturar els galls dels carrers

Maria Ortega
2 min
Un dels treballadors del centre d'apropament a la natura La Granja després d'aconseguir caçar una de les gallines de Vallbona.

L'home contra l'animal. I no un animal qualsevol: un centenar llarg de galls i gallines que coneixen fins a l'últim detall de les tècniques humanes per retenir-los en una xarxa. Si l'escena tingués banda sonora, seria una mescla entre la sintonia de Benny Hill i la dels Caçafantasmes . Un gran xou que no s'emplaça en l'àmbit rural, sinó en un dels barris més perifèrics de Barcelona: Vallbona, on des de fa anys l'aviram campa pels carrers com un veí més de la zona.

L'antiga granja Ritz, dels propietaris de l'hotel de la Gran Via i que havia servit per abastir d'aliment els hostes -ara, de propietat municipal i en estat d'abandonament-, és el principal focus d'aquesta realitat, amb prop de 130 galls i gallines vivint al seu aire. Capturar-los, però, no és una missió senzilla i els voluntaris del centre d'apropament a la natura La Granja (al Bages) -on s'envien les aus capturades-, amb supervisió de la Guàrdia Urbana, que és qui munta el dispositiu especial, i del departament de Medi Ambient de l'Ajuntament, ja han desplegat un ampli ventall de tècniques per intentar-ho. Retirar aquests animals definitivament de Vallbona requerirà hores de feina. Les batudes, no obstant això, són dignes de la millor de les comèdies, amb les aus enfilades als arbres i amagades entre matolls i els caçadors intentant de tot.

De moment s'hi han fet cinc intensius de captures, quatre durant el 2010 -amb un centenar d'aus capturades en total- i la darrera aquesta setmana. El resultat d'aquesta última: una vintena de galls i gallines capturats, comptant-hi quatre pollets. En aquesta ocasió la tècnica que s'ha fet servir ha estat la de les xarxes de mà, com si fossin caçapapallones. Poc resolutiva. Les gallines, en veure el perill, van volar fins a les branques més altes del arbres i s'hi van quedar. Impassibles. Si haguessin pogut dedicar un somriure als caçadors , ho haurien fet.

En una primera tongada de prop de tres hores de persecució, els caçagallines van fer només onze víctimes. En el segon torn van doblar el resultat. Queda, però, molta feina, perquè les poques aus que van deixar en l'última batuda ja han repoblat l'espai. Es tracta de galls de la raça de combatents espanyols, de constitució forta, cosa que dificulta més la captura. Encara que, com destaca Àngel Martínez, un dels voluntaris de La Granja, el "principal problema és que aquestes gallines aprenen, tenen memòria".

En les caceres anteriors, la tècnica utilitzada havia estat la xarxa a terra, i en els darrers intents les aus ja no hi entraven. També es va provar de posar-los petites dosis de sedants al pinso, però calia comprovar que no en mengessin massa, perquè s'han d'agafar vives. La cosa tampoc rutllava. A partir d'ara, l'equip apostarà per les visites més freqüents i l'ajuda de gossos de caça, com ja es va fer a l'avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, a tocar del parc del Guinardó, on durant l'estiu l'equip de La Granja va fer un intensiu per retirar 300 gallines. Aquí, com recorda l'Àngel, "els gossos hi van fer molt bona feina, però aquelles gallines no volaven, així que caldrà veure com treballen a Vallbona". A la muntanya de Montjuïc, al vessant de la Zona Franca, també s'hi ha detectat un grup d'una trentena de gallines que caldria retirar aviat perquè no es multipliquin.

stats