ESPAI PÚBLIC
Crònica 06/10/2011

Barcelona blinda el mobiliari urbà contra el vandalisme

Maria Ortega
2 min
Un tècnic pintava ahir amb el producte antiadherent els fanals de la plaça Reial.

Barcelona.Barcelona està a punt de culminar una nova ofensiva per protegir semàfors, fanals i senyals de les pintades, els adhesius i les pixades. L'Ajuntament calcula que cada any destina una partida de quatre milions i mig d'euros a netejar aquestes agressions al mobiliari urbà, i per això està aplicant un nou producte a aquestes elements, per blindar-los de les accions vandàliques. Es tracta d'una pintura antiadherent i antigrafiti que, per tant, facilita tant els treballs de neteja de pintades com la retirada d'adhesius. És una evolució més respecte de la pintura rugosa que el consistori ja va aplicar entre els anys 2005 i 2007, i que, com apunta el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, va ser eficaç per evitar pintades i adhesius, però, en canvi, era poc pràctica per als treballs de neteja.

La nova pintura que, de fet, es va començar a aplicar fa tot just un any -encara amb Imma Mayol com a responsable de Medi Ambient- permet treure les pintades sense necessitat de dissolvents. El cost de netejar i repintar el mobiliari és de quatre milions i mig. Exactament, la mateixa quantitat que es destina, cada any, a les reparacions.Fins que no hagin analitzat el comportament del nou producte davant del pas del temps, però, els tècnics municipals no podran xifrar el volum d'estalvi assolit per aquesta actuació. Fins al moment, el producte ja s'ha aplicat a 26.670 elements del mobiliari i, abans que acabi l'any, s'haurà arribat als 28.000. Els fanals de la Rambla, per exemple, es van pintar fa tot just una setmana i, fins ara, la nova pintura ha assolit aquí el seu objectiu. Continuen nets.

Aquesta actuació ha d'anar acompanyada, segons Puigdollers, d'una "crida a la població, perquè sigui conscient del cost que suposen aquests treballs de neteja". Des de començaments d'any fins ara, la Guàrdia Urbana ha tramitat 200 multes per malmetre el mobiliari. Una xifra que, com explica el regidor, és baixa per la dificultat d'enxampar els vàndals in fraganti.

stats