PLE MUNICIPAL
Crònica 29/10/2011

Barcelona comença a desmantellar el registre de parelles de fet

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat el desmantellament del registre municipal de parelles de fet, 17 anys després de la seva creació. El consistori també estudiarà mesures per paralitzar desnonaments.

A. Balanzà / J. Ferrer
2 min
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, abans del ple.

Barcelona.El decret del 21 d'octubre del 2011, que tècnicament "incoa expedient administratiu per a la supressió" del registre municipal de parelles de fet i "per deixar sense efecte les normes reguladores de l'esmentat registre", és el primer tràmit oficial que l'Ajuntament de Barcelona ha fet per eliminar la iniciativa sobre parelles de fet que va revolucionar la legislació sobre matrimonis el 1994. Barcelona va ser aquell any un dels ajuntaments que primer va secundar els decrets que Vitòria -al País Basc- i Sant Joan Despí van adoptar, en aquest ordre, un històric 11 de juny. Però en el primer recompte, al mes de setembre, el cert és que només 236 persones havien utilitzat el servei.

El gest d'aquells pioners, en qualsevol cas, va servir perquè el 1998 la Generalitat legislés la matèria a nivell autonòmic i el 2005 ho va fer l'Estat. "El decret és el punt de partida de la tramitació per acabar suprimint el registre, que ha perdut el seu sentit amb la nova legislació superior existent", van apuntar ahir fonts municipals. Ara les parelles de fet poden anar encara a l'Ajuntament de Barcelona, però és el Registre Civil qui concentra les peticions. "La supressió serà un tràmit llarg", adverteixen les mateixes fonts.

A Sant Joan Despí, el primer ajuntament català que es va unir en qüestió d'hores al moviment de Vitòria, no seguiran els passos de Barcelona. "No deixarem de fer aquest servei, tot i que ja fa temps que recomanem a les parelles que vagin a un notari perquè té més valor", apunta un portaveu. Aquest ajuntament treballa en un ajust jurídic per mantenir la validesa del servei.

Trias: "El desnonament, injust"

El ple de l'Ajuntament de Barcelona, al marge de publicitar el decret d'alcaldia en un dels documents que es van repartir, va aprovar per unanimitat una proposició d'UxB-ERC per crear de manera urgent una comissió en el marc del consell de l'habitatge per paralitzar desnonaments i buscar alternatives. De manera similar al que va aprovar Girona el 18 d'octubre, Barcelona insta l'Estat a una modificació legal perquè els propietaris acceptin la dació en pagament. L'alcalde, Xavier Trias, va denunciar que "els desnonaments ens preocupen i la legalitat és injusta". A la comissió hi seran bancs i caixes.

Al marge d'aquesta qüestió, el ple també va aprovar ahir de manera provisional les ordenances fiscals amb els vots a favor dels regidors de CiU i el PP. Les noves ordenances es caracteritzaran enguany per una fiscalitat més laxa, que es concretarà en la congelació de l'IBI, una rebaixa de l'impost de vehicles en funció dels cavalls de potència, una congelació de les taxes de zona blava per a les zones més allunyades del centre de la ciutat i la gratuïtat de la zona verda per a residents que no hagin tingut multes en l'últim any.

stats