LA CONSULTA SOBIRANISTA
Crònica 11/04/2011

La Barcelona del pinyol tira del carro

Albert Balanzà
2 min
La Barcelona del pinyol tira del carro

BarcelonaNo eren encara les dotze del migdia que les cues de vint minuts que feien els votants a la plaça Lesseps provocaven la primera pregunta sense resposta dels voluntaris cap a l'organització: "Què fem si se'ns omple l'urna?" Així comunicava per missatge SMS l'Àlex López, un dels portaveus de Gràcia Decideix, a la Carla Carbonell, coordinadora de campanya al districte que fa un mes va viure una jornada clau en la consulta de Barcelona: 24 hores de votació contínua per assolir un 33,57% de vot al nucli històric de la Vila, un dels cinc barris del districte.

Gràcia tenia ahir l'encàrrec de ser la punta de llança de la Barcelona sobiranista i superarà de llarg la mitjana, però el seu esforç no hauria estat significatiu en el 21,37% de mitjana de la ciutat si no hagués anat acompanyat de l'estrebada participativa de l'Eixample i Sarrià, dos districtes que tot i haver constituït les seves plataformes locals més tard (les quatre primeres van ser Gràcia, Horta, Sant Andreu i Sants) ahir van respondre pujant a sobre de l'onada. Els tres districtes, que formen part de la Barcelona més procliu a votar CiU i ERC en les eleccions, es van situar ràpidament en una mitjana de 500 vots per taula. Així ho registraven els col·legis electorals del carrer Astúries (585 vots, una de les puntes màximes de la jornada), del centre cívic La Sedeta (uns 500 vots), de la plaça Revolució o fins i tot del Nou Sardenya, el camp del Club Esportiu Europa. A l'Eixample l'urna d'or, i potser la més mediàtica, va ser la de la seu d'Òmnium, que aquesta setmana havia recollit 300 vots diaris.

En un segon nivell es van situar els districtes de Sants-Montjuïc, Les Corts, Horta-Guinardó i Ciutat Vella: el primer amb puntes de vot com les de les taules de la plaça del Surtidor al Poble-sec, que van arribar als 441 vots (amb 404 sís i 35 nos) o la de les Tres Xemeneies amb 311 vots (280 sís i 28 nos); el segon i el tercer van recollir fruits similars com a resultat de ser Les Corts un districte a priori nacionalista però que s'havia estructurat més tard que altres, i Horta per ser un districte dur per als sobiranistes, però on la plataforma va ser de les primeres a arrencar. Ciutat Vella es va beneficiar ahir de les urnes instal·lades a la Rambla.

En un tercer nivell, malgrat que el treball va ser igual de dur, es van situar els districtes de Sant Andreu, Nou Barris i Sant Martí, que van obtenir puntes de 200 vots en les taules més cèntriques com la plaça Orfila o la Rambla Guipúscoa. De tota manera, totes aquestes dades no eren a última hora de la nit encara oficials. Els organitzadors preveuen donar xifres definitives avui.

stats